CABINET INDIVIDUAL AVOCATURA a scris:
Ca sa anulati o expertiza care a dat nastere unei situatii juridice , fara a solicita o contraexpertiza sau o expertiza in cadru legal, trebuie sa dovediti ineficienta acelei expertize pt solutionarea cauzei, iar, prin administrarea acesteia s-a ajuns la o solutie care nu a fost ceruta. In alte conditii, daca evaluarea psihiatrica- in speta dvs- era pertinenta si utila cauzei, nu puteti sa dovediti contrariul decat printr-o expertiza facuta mod legal, adica judiciara.
Nu cunosc speta, insa , vazand ca punctati- fara a se face o noua expertiza- m-a determinat sa va explic aceste aspecte, pe considerentul ca probleme de ordin psihiatric exista. Insa nu toate problemele de acest gen duc la masuri extreme.
Nu este necesară o expertiză sau o contraexpertiză, precum nici opinia unui alt medic. S-a încălcat legea iar asta este de ajuns pentru anularea actului medical și implicit a diagnosticului, astfel restabilindu-se situația anterioară (când persoana în cauză era considerată sănătoasă fără ca acest fapt să fie reglementat printr-un act medical).
Evaluarea (indiferent că a fost făcută printr-o expertiză medico-legală psihiatrică sau printr-un consult psihiatric) este lovită de nulitate absolută, întrucât s-a efectuat prin încălcarea unei dispoziții exprese din Legea 487/2002. Constituția României prevede că ”În România, respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie.” și că ”Nimeni nu este mai presus de lege”, deci actul efectuat prin încălcarea legii este nul.
Evaluarea a fost efectuată conform alineatului 1 al articolului 10 din Legea 487/2002, însă prin încălcarea alineatului 2 al aceluiași articol. Alineatul 2 al art.10 din Legea 487/2002 prevede că ”Evaluarea se va realiza în instituţii de sănătate mintală,
autorizate şi acreditate conform legii.”, fiind în concordanță cu alineatul 1 al art.13 - ”Obiectivul evaluării este stabilirea diagnosticului.”.