Buna seara. Locuiesc in Franta si vreau sa renunt la succesiunea dupa ambii parinti,in favoarea sorei mele care locuieste in Romania.Nu pot sa ajung in tara pentru asta,si m-ar interesa unde pot obtine aceasta declaratie in Franta si ce acte imi sunt necesare....Mentionez ca nu am cetatenie franceza.Multumesc anticipat pentru raspuns !
Buna seara,
Puteti renunta fie la ambasada fie la consulat dar este renuntara nu renuntare in favoarea cuiva. In dreptul romanesc NU EXISTA ACEASTA NOTIUNE! Ca renuntatoare partea dumneavoastra se va imparti celorlalti mostenitori ca si cum nu ati exista.
Va va trebui, probabil, o copie legalizata de pe cele doua certificate de deces.
Av.Gabriel Klein Kiritescu,va multumesc mult pentru raspuns ! Inteleg ca renuntarea se poate face in termen de un an de la decesul cuiva.Daca mama a decedat in 2006,inseamna ca nu mai pot face renuntare la mostenirea din partea ei?
Ba da, puteti.
In termen de 1 an se numeste "declarație de renunțare expresa", după 1 an se numeste "declarație de neacceptare a succesiunii".
Efectele sunt aceleași.