avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 430 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Sunt în co de risc maternal, mai pot lucra la firma ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Sunt în co de risc maternal, mai pot lucra la firma proprie?

Bună ziua!
Am 15 săptămâni de sarcina și de cateva zile am întrat în co de risc maternal. Lucrez 9 ore pe zi la birou și am niște dureri groaznice de burta. Medicii mi-au recomandat sa nu mai merg la lucru pt ca nu am voie sa stau atâtea ore pe șezut. Trebuie sa ma plimb și sa stau întinsă. Pe lângă astea se adaugă stările urate de rău și alte complicații ale sarcinii. Cam în fiecare sapt sunt la spital cu câte-o problema.
Întrebarea mea este dacă am dreptul sa îmi mai administrez salonul personal de cosmetica , dacă mai am voie sa prestez servicii de cosmetica la salon atâta timp cât eu sunt în co de risc la primul loc de munca. Specific faptul ca am maxim 3 programări pe săptămână pt ca sunt la început.. Și am săptămâni în care nici nu pot sa merg și nici nu am programări. Îmi pun programările în funcție de cum ma simt. Nu as vrea nici sa îl închid ca l-am deschis de doar câteva luni și e foarte greu cu clientela.
Exista posibilitatea dacă vine un control sa se lege de treaba aceasta?
Colegele la lucru m-au amenințat ca stau pe banii statului și eu în același timp merg la salonul meu.
Exista vreun cadru legislativ în care sa se specifice ca nu ai voie sa lucrezi?
Trebuie sa îmi suspend activitatea sau care e soluția?
Va mulțumesc mult!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:50, 2 August 2018
Concediul de risc maternal se emite de catre medicul specialist sau medicul de familie care in urma examinarii medicale a gravidei constata riscuri pentru sarcina, fat, mama.
Legiuitorul vine in ajutorul gravidelor si instituie plata concediului de risc maternal, tocmai pentru a proteja gravida si fatul. Mentiunile legate de starea dvs. de sanatate intaresc ideea ca aveti nevoie de odihna, nu de stres, stat in picioare timp indelungat, etc.
In continuare intervine atitudinea mamei care este responsabila sau nu fata de situatia in care se afla ea si fatul.
Se pune intrebarea - daca puteti face fata lucrului, de ce ati luat concediu de risc maternal ? Concediul de risc maternal presupune incetarea lucrului si respectarea intocmai a recomandarilor medicale.
Cum veti rezolva supravegherea salonului de coafura este un aspect la care trebuie sa va ganditi singura fara a lua in considerare participarea dvs. activa la aceasta actiune.
In plus daca pe langa banii pe concediu de risc maternal, incasati si bani pe lucrul prestat, puteti intra in atentia fiscului.
Puteti desemna un administrator (platit legal, cu CIM pe perioada determinata) pentru perioada pana veti naste si apoi pana veti putea sa va reluati activitatea.
Nu exista un cadru legislativ în care sa se specifice ca nu aveti voie sa lucrati pe durata concediului de maternitate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua am nevoie va rog de un sfat.sunt însărcinată in ... Florina93 Florina93 Buna ziua Am nevoie va rog de un sfat.sunt însărcinată in 22 de saptamani Am primit de la medicul specialist o scrisoarea cu recomandare sarcina cu risc ... (vezi toată discuția)
Bună ziua, sunt insarcinata in 12 săptămâni, am scrisoare ... Ella Coz Ella Coz Bună ziua, sunt insarcinata in 12 săptămâni, am scrisoare medicala de la doctorul ginecolog pentru concediu cu risc de sarcina, am anunțat angajatorul mi ... (vezi toată discuția)
Concediu de risc maternal Silvia Olteanu Silvia Olteanu Buna ziua! Am depus la HR in data de 07.03.2018,o scrisoare medicala de la ginecologul curant in care solicita sa mi se intocmeasca dosar de concediu de risc ... (vezi toată discuția)