avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1696 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune cu probleme dreoarerrerrce prima sotie vine ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune cu probleme dreoarerrerrce prima sotie vine cu pretentii de mostenire si ea asupra apartamentului in competitie cu mine actuala vaduva si trei fete.

Sotul meu decedat a cumparat un apartament cu trei luni inainte de a introduce actiunea de divort cu prima sotie.Contractul de construire si contractele de imprumuturi sunt pe numele lui.De la momentul achizitionarii apartamentului si pina la raminerea definitiva a sentintei de divort au trecut 10 luni.Ei nu au facut partaj atunci iar acum ea vine dupa 38 ani si cere procent din apartament iar eu care am fost impreuna 38 ani si am platit impreuna la casa 13 ani nu am nici drept la creanta la acest apartament!Notarul unde am deschis succesiunea nu pune in discutie calculul masei succesorale deoarece prima sotie spune ca este propritara!Ce pot sa fac in continuare?Multumesc anticipat pt raspuns.
Cel mai recent răspuns: Petre Enache , Avocat 22:33, 5 August 2018
Dacă au facut partaj atunci numai este proprietara. Trebuie sa existe hotărârea de partaj judiciar. Vedeți ce S a dispus cu privire la acel apartament in hotarare si dați fostei soții peste nas

Multumesc pt promptitudinea raspunsului.Dl avocat nu au facut partaj dupa divort si acum s-a desteptat ca este proprietara fiindca i s-a spus la notar acest fapt!
Petre Enache a scris:

Dacă au facut partaj atunci numai este proprietara. Trebuie sa existe hotărârea de partaj judiciar. Vedeți ce S a dispus cu privire la acel apartament in hotarare si dați fostei soții peste nas

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca bunul a fost dobandit in timpul casatoriei (si aceesta este cazul dvs) el este comun al sotilor. Nefacand partajul ei sunt incontinuare coproprietari.

Insa cum durata casatoriiei este f redusa ulterior achizitionarii si cum majoritatea ratelor au fost platite dupa desfacerea casatoriei, atunci nu se poate pretinde o cota de 50% din bun (asa cum prezuma legea caci nu a contribuit la achizitionare, doar data dobandirii e situata in timpul casatoriei).

Prin urmare, nu cred ca veti rezolva situatia la notar (caci acesta nu modifica cotele legal stabilite de lege) ci doar in instanta, administrand probe pe situatia de fapt.
Nu are nici o relevanță durata căsătoriei.
Codul civil este foarte clar in acest sens. Orice bun dobândit în timpul căsătoriei este bun comun.
Legal vorbind, fosta soție are dreptate.
Arunci doar instanta poate decide ce procent din apartament ii aparține fostei soții. Va trebuie un avocat bun pentru dreptate...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Apartament in urma divortului BlaKy BlaKy Buna ziua, Urmeaza sa divotez si am depus deja actele la starea civila. In timpul casatoriei am achizitionat un apartament prin programul prima casa. Vreau ca ... (vezi toată discuția)
Partaj 10_anonim 10_anonim Buna ziua. Problema mea este urmatoarea. In anul 2007 am achizitionat un apartament. In contractul de vanzare-cumparare apare tatal meu (necasatorit, dar traia ... (vezi toată discuția)
Proprietar decedat, cine are drept la mostenire? florensya florensya Daca proprietarul unui apartament este decedat cine are drept l a mostenire? Mentionez ca a locuit initial cu sotia lui doar 5ani, au avut doi copii, dupaa ... (vezi toată discuția)