Am cetatenie dubla a Moldovei si Romaniei ( domiciliu in Galati), am lucrat in baza unui contract de munca in Moldova, copilul e nascut la Chisinau. Acum primesc indemnizatii ca cetatean moldovean,..... o suma putin spus modesta ...:(
Pot eu beneficia si de indemnizatia pentru cresterea copilului din Romania?
Romania are acord guvernamental bilateral incheiat cu Moldova?
1. Nu stiu de unde ati scos asta cu 10 luni (!?).
2. Din OUG 148/2005:
Art. 1. - (1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2009, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani, precum si de o indemnizatie lunara in cuantum de 600 lei sau, optional, in cuantum de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni, dar nu mai mult de 4.000 lei.
Stiam eu ceva cu 10 luni, dar nu corect. In Ordinul nr. 68/2009 scrie la Art. 4 din "Instructiuni din 04/02/2009 de aplicare a unor prevederi ...." urmatorul lucru:
Art. 4
(1) In aplicarea prevederilor art. 302 alin. (2) din Normele metodologice si ale art. 24 alin. (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 7/2007, cu modificarile ulterioare, pentru recalcularea indemnizatiei pentru cresterea copilului, in cuantum de 85%, baza de calcul a indemnizatiei se determina ca suma totala a veniturilor realizate in ultimele 10 luni anterioare datei nasterii copilului impartita la 10.
Dvs. nu va incadrati in acele prevederi, ele se refera la persoane care erau indreptatite sa primeasca indemnizatie inainte de aplicarea OUG148/2005, in baza vechii legislatii si continuau primirea indemnizatiei si in baza OUG 148/2005.