avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 314 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... calcul vechime in munca pt.spor/pt.stagiu cotizare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

calcul vechime in munca pt.spor/pt.stagiu cotizare

O persoana fizica a avut o perioada(6 luni, de exemplu) un contract de parteneriat cu o pers. juridica. Pe aceasta perioada a incheiat un contract de asigurare cu Casa de pensii( acest contract de asigurare e mentionat in cartea de munca). Ulterior persoana s-a angajat cu contract de munca la o institutie.
Intrebare: Perioada cat a avut contract de parteneriat se ia in considerare la calculul vechimii in munca pentru stabilirea transei sporului de vechime?
As dori baza legala?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:03, 7 Noiembrie 2009
Nu se ia in calcul decat perioada lucrata in baza unui c.i.m. pentru stabilirea sporului de vechime.
Prin vechime in munca se intelege activitatea desfasurata in baza unui contract individual de munca.
1. In Legea 19/2000 (Legea pensiilor) nu se prevede ca stagiu de cotizare perioada lucrata cu "contract de parteneriat". Asupra veniturilor din acest contract nu s-au retinut contributia pentru pensie.
2. Dar daca in acelasi timp ati avut contract de asigurare cu Casa de Pensii, aceasta perioada este considerata perioada de stagiu de cotizare pentru pensie, luandu-se in calcul pentru punctul de pensie suma lunara asigurata (baza legala este Legea 19/2000).
3. Perioada cat ati contribuit la pensie prin contract de asigurare nu se ia in calculul vechimii pentru sporul de vechime in munca pentru ca aceasta perioada este perioada nelucrativa.
Ultima modificare: Joi, 5 Noiembrie 2009
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Dar pentru concediu crestere copil efectuat in 2004-2006, se poate calcula spor vechime in munca? (prin raportare si la OUG 148/2005)
Concediu crestere copil efectuat in 2004-2006 constituie stagiu de cotizare asimilat ... el este considerat vechime in munca de la data intrarii in vigoare a Legii nr.7/2007 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 148/2005 privind susţinerea familiei în vederea creşterii copilului.

Alte discuții în legătură

concediu crestere copil - se considera vechime in munca? irinel iordan irinel iordan buna seara, am doi copii nascuti in oct. 2000 si febr. 2004. pt. primul mi se ia in calcul concediul de doi ani la calcularea sporului de vechime, iar pentru ... (vezi toată discuția)
Spor de vechime luccia luccia Am o vechime de 20 de ani, la data de 08 august a acestui an. Am depus cerere pentru majorarea procentului de vechime de la 20 la 25% incepind cu data de ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil-vechime in munca cocuta1973 cocuta1973 Concediul pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani se considera sau nu vechime in munca ( pt calcul spor vechime)?? (vezi toată discuția)