avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 429 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Uzucapiune urgent???
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Uzucapiune urgent???

Tatal meu a cumparat in anul 1960 fara chitanta, 350 mp de teren in intravilan. Pana in anul 1965 el a ridicat o casa fara autorizatie de constructie (ca asa era atunci), fapt pentru care a fost amendat de mai multe ori de primaria orasului. A urmat impunerea pentru aceasta casa si terenul aferent. Pana in prezent nimeni nu i-a contestat dreptul de proprietate. Ce trebuie facut pentru obtinerea titlului de proprietate? Mentionez ca nu stiu daca vanzatorii mai traiesc sau daca au mostenitori. Va multumesc anticipat.

P.S. Daca ar fi existat o chitanta de mana pentru teren, cu ce s-ar fi schimbat rezolvarea problemei?
Ultima modificare: Sâmbătă, 25 Martie 2006
cristinaghita, utilizator
Cel mai recent răspuns: vviorell , utilizator 23:50, 9 Aprilie 2006
poti sa faci un proces de uzucapiune. acea chitanta de mina face dovada ca a folosit terenul sub nume de proprietar.
va trebui sa te judeci cu persoana de la care a cumparat daca ea este intabulata/inscrisa ca fiind proprietarul
daca este la tine sistem de evidenta a proprietatii de carte funciara trebuie sa verifici cine este intabulat in cf. si cu acea persoana trebuie sa te judeci.
daca nu este sistem de carte funciara, verifica cine apare trecut in Registrul de transcriptiuni, si in cazul asta te vei judeca cu acea persoana.
daca este carte funciara, trebuie sa faci dovada ca au trecut 20 de ani de la moasrtea proprietarului.
succes!;)
vreau sa mai adaug ceva,
cit priveste casa, trebuie doar sa ceri instantei sa constate ca esti propritar potrivit cu 492 cod civil.
actiunea pt. casa o intemeiezi pe 111 c,pr,c.
pot fi cumulate cele 2 capete de cerere pe o singura cerere, doar cu mentiunea ca, cererea de uzucapiune sa fie primul capat de cerere.:P
In primul rand va multumesc pentru raspunsuri.
Daca pe chitanta mai apare si alta persoana in afara de tatal meu acesta sau mostenitorii sai pot avea vreun drept asupra terenului sau casei, chiar daca nu au contribuit cu nimic la ridicarea acesteia sau in alt mod?
Singura aparitie a acelei persoane a fost doar pe chitanta; din acel moment tatal meu a fost cel care a mers mai departe cu totul: ridicarea casei, plata eventualelor amenzilor, plata impozitului pe casa si teren dupa impunerea facuta de organele primariei, etc.
Daca tatal meu a folosit terenul si casa sub nume de proprietar de mai bine de 40 de ani, de ce trebuie sa fac dovada trecerii a 20 de ani de la moartea proprietarului? Nu pot folosi uzucapiunea de 30 de ani impotriva proprietarului (daca mai traieste) sau a eventualilor mostenitori?
Stimate domnule avocat.
Ma numesc Pop Victor. bnmmbm@yahoo.co.uk
In 1995 parintii mei au primit 2 parcele de teren in baza legii 18 cu ordin de prefect,pe numele ambilor soti (si s-a inscris in CF).
O parcela a ramas la stat.
In 2000 tata a murit.In 2005 am cerut in baza L 247 drept de proprietate pe parcela ramasa la stat ,in numele mamei.Succesiunea dupa tata nu a fost facuta.
Intrebare: -pe numele cui se va elibera titlul de proprietate(sau suplimentul de ordin de prefect)?
-trebuie sa depunem la dosar copie -certificat de deces pt. tata?
Va multumim foarte mult si va dorim sanatate.
domnul poppop la cine se adreseaza?
domunului avocat csg? sau unui alt avocat domn?:))

Alte discuții în legătură

Uzucapiune de 30 ani mcrucita mcrucita Tata ar vrea sa deschida o ACTIUNE IN REVENDICARE prin care sa dobandeasca proprietatea asupra terenului de sub casa, a curtii si gradinii aferente invocand ... (vezi toată discuția)
Uzucapiunea de 30 de ani rasvan20 rasvan20 Tatal meu a cumparat cu chitanta de mana in 1974 un teren in suprafata de 70 mp de la unul dintre cei doi proprietari ai terenului in suprafata de 190 mp. S-a ... (vezi toată discuția)
Partaj wolfmistery wolfmistery Buna ziua ...as dori sa aflu si eu numarul si numele legii care te pune in posesia unui imobil dupa 30 de ani de locuire in respectivul imobil.....v-as ruga ... (vezi toată discuția)