Locuiesc intr-o vila cu 6 apartamente pe un teren privat din care detin si cota indiviza, la fel ca celelealte 5 apartamente. Pentru ca suntem putini, nu avem asociatie, drept urmare, deciziile pe spatiul comun sunt deseori necomunicate si se intampla fara niciun fel de instiintare. Adica regula bunului simt nu prea functioneaza, ci doar legea junglei. Vecinul cutare nu vrea sa plateasca canalizare, celalalt nu vrea sa se repare acoperisul care cade si tot asa de ceva vreme.
Intrebarea mea este daca exista o lege ce guverneaza convietuirea intr-un asemenea context, astfel incat toata lumea sa fie oarecum obligata printr-un temei legal sa contribuie pentru reparatiile si intretinerea terenului comun sau sa interzica unuia din vecini sa nu-si insuseasca o parte din teren sa-si construiasca gratar acolo sau altceva. Intr-un fel, cam ce spune si HG 1588/2007 si poate si ordonanta din septembrie, anul curent (2018), doar ca se aplica doar asociatiilor.
Stiu ca o varianta ar fi sa refacem toate cartile funciare si sa delimitam terenul, iar cota indiviza sa fie aplicata doar pe caile de access si servitute, dar nu stiu daca e o directie buna.
Varianta cu asociatie, pentru numarul nostru mic de persoane, nu cred ca se pliaza foarte bine.
Sunt recunoscator oricarei directii sugerate.