avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1042 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Lege ce guverneaza convietuirea intr-un condominiu ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Lege ce guverneaza convietuirea intr-un condominiu fara asociatie

Buna ziua,

Locuiesc intr-o vila cu 6 apartamente pe un teren privat din care detin si cota indiviza, la fel ca celelealte 5 apartamente. Pentru ca suntem putini, nu avem asociatie, drept urmare, deciziile pe spatiul comun sunt deseori necomunicate si se intampla fara niciun fel de instiintare. Adica regula bunului simt nu prea functioneaza, ci doar legea junglei. Vecinul cutare nu vrea sa plateasca canalizare, celalalt nu vrea sa se repare acoperisul care cade si tot asa de ceva vreme.
Intrebarea mea este daca exista o lege ce guverneaza convietuirea intr-un asemenea context, astfel incat toata lumea sa fie oarecum obligata printr-un temei legal sa contribuie pentru reparatiile si intretinerea terenului comun sau sa interzica unuia din vecini sa nu-si insuseasca o parte din teren sa-si construiasca gratar acolo sau altceva. Intr-un fel, cam ce spune si HG 1588/2007 si poate si ordonanta din septembrie, anul curent (2018), doar ca se aplica doar asociatiilor.
Stiu ca o varianta ar fi sa refacem toate cartile funciare si sa delimitam terenul, iar cota indiviza sa fie aplicata doar pe caile de access si servitute, dar nu stiu daca e o directie buna.
Varianta cu asociatie, pentru numarul nostru mic de persoane, nu cred ca se pliaza foarte bine.
Sunt recunoscator oricarei directii sugerate.

Numai de bine
Ultima modificare: Vineri, 10 August 2018
akizor, utilizator
Cel mai recent răspuns: akizor , utilizator 16:58, 10 August 2018
In astfel de cazuri se aplica prevederile codului civil privind coproprietatea fortata.

[ link extern ]
Multumesc, chiar ajunsesem la NCC incepand cu art 631.
Ultima modificare: Vineri, 10 August 2018
akizor, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am un apartament intr-o vila cu parter si etaj (si pod). eu am ... Simionescu Mihaela Simionescu Mihaela Am un apartament intr-o vila cu parter si etaj (si pod). Nu exista asociatie de proprietari. Eu am apartamentul de la etaj si se infiltreaza apa. Cine are ... (vezi toată discuția)
Acces in curtea blocului ionutz72 ionutz72 Buna ziua, Locuiesc intr-un bloc cu 12 apartamente pe un teren privat din care detin si cota indiviza, la fel ca celelealte apartamente. Pentru ca suntem ... (vezi toată discuția)
Proprietate exclusiva terasa parter in bloc de locuinte mircea bratu mircea bratu Buna ziua, Am cumparat de curand un apartament la parterul unui bloc de locuinte nou construit. Apartamentul este format din 3 camere si o terasa ingradita cu ... (vezi toată discuția)