avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 806 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dezbatere mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dezbatere mostenire

Buna seara,

Va rog frumos un pic de ajutor cu urmatoarea speta:
Este vorba despre dezbaterea unei mosteniri care contine 7 ha teren extravilan + 3500 mp teren intravilan pe care este construita si o casa.
Ideea este in felul urmator: La momentul actual totul apartine lui Ion care doreste sa faca dezbaterea mostenirii si sa imparta asa: casa+teren intravilan nepoatei din partea sotiei (actualmente decedata) iar terenul extravilan nepotului dupa fratele sau vitreg.
De precizat...tatal lui Ion s-a casatorit cu Leontina care-l avea pe Virgil deja si l-au procreat pe Ion.
Dilema este ce i se cuvine de drept lui Lucian baiatul lui Virgil, nepotul lui Ion?
Daca sunt nelamuriri in privinta spetei sau daca trebuie sa mai adaug ceva info. rog spuneti-mi
Multumesc in avans!
Ion nu are copii, doar nepotul Lucian.
Păi atunci are 2 variante:
- să faca un testament cu titlu particular, prin care lase nepotului soției și lui Lucian cate un imobil, asa cum si-a propus, urmând ca la decesul său cei doi nepoți să dezbată succesiunea, devenind astfel proprietari.
- să le facă celor doi nepoți acte din timpul vieții. Fie un contract de vânzare cumpărare, fie un contract de donație, fie un contract de întreținere (dacă nepoții sunt dispuși să îl îngrijească)
Multumesc f. mult de ajutor! Inca o mica nelamurire. Sa presupunem ca nu face nimic din ce ati enumerat dumneavoastra. In momentul decesului lui Ion, atunci cand se face dezbaterea mostenirii ce cota i-ar reveni lui Lucian din masa succesorala?
Si a doua intrebare...ar putea sa lase toata averea nepoatei acum in timpul vietii fara sa-i mai lase ceva lui Lucian? Lucian ar avea vreo cale de atac daca Ion lasa tot nepoatei?
Donațiile si testamentele pot fi "atacate" numai de anumite categorii de rude, și anume de moștenitorii rezervatari: descendenți (copii, nepoți, stranepoti etc), părinți și sot/sotie
Ion nu mai are în viața nici o astfel de ruda.
Legal, nepoata soției, nefiind ruda de sânge, nu are vocație succesorala.
Dacă lucrurile raman in stadiul actual, la decesul lui Ion, unicul moștenitor legal va fi Lucian, in calitate de nepot de frate predecedat.
În concluzie: a-i lasa sau nu vreun imobil lui Lucian este strict decizia lui Ion.
Dacă decide să îi transmită tot nepoatei, date fiind precizările de la inceput, Lucian nu are ce sa faca.
Multumesc din nou pt. ajutor! Multumesc mult de tot!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Care este actul cel mai potrivit pentru a putea beneficia de moștenirea unei familii (părinți și fiu)? BG BG Va rog sa-mi sugerati care este actul cel mai potrivit pentru a putea beneficia de mostenirea unei familii, dupa decesul proprietarilor si a fiului ... (vezi toată discuția)
Realizarea succesiunii la 7 ani dupa deces adi2004 adi2004 Buna ziua, Bunica mea a decedat in anul 2008 si a lasat prin testament ca toata mosterirea sa revina in cote aproximativ egale celor doi nepoti si celor doi ... (vezi toată discuția)
Îngrijire mătușă în vârstă, văduvă, în schimbul apartamentului său. care este cea mai bună variantă de contract pentru mine? giullianna giullianna Buna ziua! Apelez la dumneavoastra pentru a ma lamuri intr-o problema. Am o matusa de 74 de ani, a carui sot a decedat anul trecut, ei neavand copii. De cateva ... (vezi toată discuția)