avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 827 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Am interzis accesul mașinilor și utilajelor grele pe ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Am interzis accesul mașinilor și utilajelor grele pe drumul de servitute, dar nu sunt băgat în seamă. Ce pot face în acest caz?

Am citit mult pe internet dar tot aici știu că voi găsi răspunsul.
De curând am cumpărat un teren pentru a-mi construi o casă, parcela fiind la capătul drumului de servitute ( sunt 3 case construite apoi o parcelă libera după care vine terenul meu ultimul in linie). Linia de case este delimitată perpendicular de către drumuri comunale. Acum peste drumul comunal adiacent terenului meu este un proprietar cu sere care până acum a circulat nestingherit cu mașini și utilaje grele pe drumul care acum este de servitute. I-am pus în vedere că îl las să mai treacă cu mașini mici dar nu cu tractoare, combine.....dar se pare că nu dă doi bani. Ce pot face in acest caz? Vreau să îl las cu mașini mici dar nu cu tractoare. Răspunsul lui a fost că de 15 ani trece pe acolo.....iar dacă ar trebui să ajungă la sere cu tractorul ar trebui sa ocolească cel puțin 1km. Vă rog un răspuns clar că pe net m-am debusolat total. Vă mulțumesc
Ultima modificare: Duminică, 12 August 2018
Manuela Rășină, administrator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Un raspuns clar, este ca nu se poate da un raspuns clar doar pe baza unor date insuficiente (probleme clare, raspunsuri clare, avocatii mor de foame). Insa cert este ca situatia de fapt era aceeasi atunci cand ati cumparat. Din povestea dvs am inteles ca seristul (cel care are serele), nu sta de aceeasi parte a drumului cu dvs., ci pe cealalta parte, insa foloseste drumul grevat de dreptul dvs de servitute mergand inspre si dinspre sere. Asa incat nu se intelege daca drumul se infunda in terenul dvs sau daca trece pe langa dvs si merge mai departe (probabil inspre sau dinspre sere). De asemenea nu se intelege cine este proprietarul drumului de servitute, pentru ca, tot din ce povestiti, dvs sunteti doar titularul unui dezmembramant al dreptuui de proprietate (adica puteti sa folositi drumul, la fel ca si ceilalti, probabil). Totodata, nu se stie daca cel care v-a constituit dvs servitutea, nu a facut la fel si in cazul seristului ori daca pur si simplu il tolereaza sa treaca pe acolo. Nu-i exclusa nici incidenta unui soi de uzucapiune pe acolo (nu stim) ori existenta vreunei limite legale juridice a dreptului de proprietate privata grefata in timp, printr-o folosinta continua, pentru uzul fondului dominant, asupra fondului aservit s.a.m.d. Deci ...e roz.
Mai explicit....terenul inițial este delimitat de 2 drumuri comunale in plin câmp. Acest teren a fost parcelat in 7 parcele. Drumul utilizat de sereist era de fapt prin mijlocul câmpului.... așa cum se făcea pe vremuri. La momentul parcelarii terenului s-a nimerit că exact acel drum sa corespundă cu drumul de servitute creat de proprietarul inițial. Acum parcela mea este în capătul terenului având acces la el pe drumul de servitute care se intersectează cu drumul comunal. Eu dacă îmi pietruiesc drumul și el trece cu tractor de 11 tone și mi-l face praf și pulbere cum pot să mă apăr? Pe timp de ploaie se fac șanțuri și nu mai pot ajunge la proprietate.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Strict la ipoteza cu tractorul, daca va strica drumul, ulterior, personal sau prin avocat intentati actiune in raspundere civila delictuala si daca persoana este vinovata, va trebui fie sa va repare drumul, fie sa va dezdauneze pentru reparatia pe care o veti face dvs., cu incuviintarea instantei. Mai apoi, veti pune in executare silita hotararea contra debitorului si veti recupera suma pentru prejudiciul suferit, impreuna cu cheltuielile de judecata si cheltuielile executorului judecatoresc si credeti-ma, data viitoare se va gandi de 10 ori daca merita sa se plimbe cu tractorul pe un drum pentru autoturisme (de la caz, la caz). Insa, problema ramane - al cui este drumul ?
Pentru alte ipoteze, exista alte solutii, tot de la caz, la caz.
Drumul este al proprietarilor care au cumpărat parcelele de teren in care este inclus și drumul de servitute.
5 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Atunci proprietarii, avand un interes comun, ar trebui sa se mobilizeze (sau sa fie mobilizati de dvs) si apoi, printr-o coparticipare conventionala ori procesuala, sa-si exercite drepturile impreuna. Spre exemplu, ma gandesc ca o poarta este mai ieftina decat pietruirea unui drum (desigur, conteaza si distanta). In concluzie, ce doriti dvs se poate face, existand mai multe solutii. Insa, cum am mai spus, conteaza si ce anume drepturi are cel cu serele (am scris in primul mesaj).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Delimitare drum de servitute artemys artemys Buna ziua, Va rog sa ma ajutati si pe mine intr-o problema legata de un drum de servitute. Am o constructie, proprietate personala, accesul la sosea ... (vezi toată discuția)
Vanzare teren cu servitute Gogolino Gogolino Buna ziua .Sunt mostenitorul unui teren de 1000 mp.In actul de partaj dintre tatal meu si fratii lui, este scris ca \" pe supr.de 410 mp se creeaza o servitute ... (vezi toată discuția)
Drum de servitute gabitzul gabitzul Va salut Am achizitionat 12 ani in urma un teren de 300 mp . Terenul cumparat facea parte dintr-un teren mai mare (format din 4 parcele de cate 300mp ... (vezi toată discuția)