avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 766 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Am trecut pe galben și o dubă a intrat în mine. Cum ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Am trecut pe galben și o dubă a intrat în mine. Cum e posibil că poliția să îi dea dreptate lui când nu mi-a acordat prioritate, nu a frânat și nici nu a așteptat până la oprirea mea?

Buna ziua, in urma cu câteva zile la intersecția Vatra luminoasă îmi vedeam de drum pe a doua banda apropiindu-ma de semafor să mă îndrept spre Piata Muncii venind de la Piata Iancului. Cei de pe sensul opus așteptau deja să facă stânga sa intre pe Matei Voievod drept pentru care, până am ajuns eu în intersecție, au trecut prin fața mea în jur de 4-5 masini. Odată ajuns langa semafor culoarea acestuia se schimba in galben, iar din toată coloana de mașini care aștepta să facă stânga prin fața mea mai era doar o dubă. Acesta incepe sa traverseze prima banda de mers de pe sensul meu, vazandu-ma că mă apropii și circul cu viteza (50-60 km/h) fortandu-ma, pentru a evita sa intru in el, sa virez de pe banda a doua pe prima banda. Nu știu ce a fost in capul lui pentru că nu a avut nici cea mai mică intenție să frâneze ba chiar și-a văzut în continuare de drum astfel că după ce am trecut de semafor și am reușit să ajung pe prima banda a intrat direct in partea stângă a masinii, împingând mașina încă 23 m în intersecție. Eu am fost dus la spital de către ambulanta am 2 cusături pe mâna și o zgârietură mai urâtă. In seara aceea am fost la politie sa dau declarații și după primele investigații ale politiei și în urma vizionarii camerei video din intersectie( de pe sensul celălalt de mers, după spusele lor nu au găsit una pe partea mea pentru a vedea culoarea semaforului și motivând că este o desincronizare intre semafoare și că au numărat ei nu știu câte secunde), deși eu am fost in intersecție a doua zi și am găsit o camera care poate surprinde exact semaforul meu) polițistul care se ocupa de caz, cu 0 interes și aproape razandu-mi in fata îmi spune că eu sunt vinovat și ca dosarul se duce la parchet sa se facă expertiza. Treaba și mai interesanta este că eu singurul act pe care îl am la mana de la politie este dovada de circulație în loc de permis. După 2 zile de la accident șeful șoferului de la firma respectiva mă sună și îmi citește din presupusul lui proces verbal că are deja rezoluția cazului unde scrie că eu sunt vinovat și că sa merg cu asigurarea și talonul. Cum e posibil că poliția să îi dea dreptate ăluia când nu mi a acordat prioritate, nu a frânat și nici nu a așteptat până la oprirea meaa semafor ci pur și simplu a ghicit el că ar putea să treacă sau as putea eu sa opresc?
Ultima modificare: Duminică, 12 August 2018
Ioan Ciobanu, Expert judiciar
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca ati constatat o desincronizare intre semafoarele de pe o parte si celelalte, mergeti si filmati-o cat mai repede, pentru ca atunci este vina cui are in administrare semafoarele.
Sincer, nu prea am înțeles multe din descrierea dvs, am reținut că ați forțat semaforul, si că circulați cu 50-60 la ora.
Pozitia celuilalt era în mijlocul intersecției așteptăm să facă stânga, și dvs ia-ti tăiat fata și el a intrat în dvs.
Poate greșesc, dar cam asta am inteles.
Și cam asta înțelege și politistul.

In afara de asta, poliția va va scoate vinovat ptr că : nu ați adaptat viteza la trafic, si ați forțat semaforul.
Celălalt aștepta să facă stânga, deci nu avea viteza, iar dvs intrați cu 50- 60 în intersecție.
Concluzia, sunteți vinovat.

Eu, cam asta am înțeles din descrierea ce ați făcut-o.
Ganditi-va la mine ca la avocatul părții adverse.
Cam asta ar spune el în urma citirii declarației dvs.

Că sfat juridic, povestiti mai simplu și concis. Fără cifre și detalii inutile, care ajung sa vă defavorizeze.

Iar dacă el făcea stânga, și v-a lovit tot pe stânga invocați prioritatea de dreapta.
Apoi, poate nu v-a văzut sau s-a gândit că opriți la timp.
Ganditi-va că nimeni nu dorește să facă accidente rutiere.

Quartila a scris:

Sincer, nu prea am înțeles multe din descrierea dvs, am reținut că ați forțat semaforul, si că circulați cu 50-60 la ora.
Pozitia celuilalt era în mijlocul intersecției așteptăm să facă stânga, și dvs ia-ti tăiat fata și el a intrat în dvs.
Poate greșesc, dar cam asta am inteles.
Și cam asta înțelege și politistul.

Asta am înţeles şi eu, a intrat pe galben! Că asta facem cu toţii, e edevărat, dar totul e bine când se termină cu bine. Când apar probleme, se aplică legea.

Nu îmi este clar însă în ce măsură celălalt participant la trafic implicat în accident a respectat prevederea legală care îţi interzice să intri în intersecție atâta timp cât nu eşti sigur că o vei putea elibera. Deci el a intrat pe verde în intersecţie, a rămas blocat în ea, sau la rândul lui a intrat pe galben.

GermanAlex a scris:

Daca ati constatat o desincronizare intre semafoarele de pe o parte si celelalte, mergeti si filmati-o cat mai repede, pentru ca atunci este vina cui are in administrare semafoarele.

Aşa ceva este tehnic imposibil. Chiar şi la vechile automate, cu relee, releul care alimentează "roşul", de pildă, pe o parte, este condiţionat de poziţia releului de "verde", de pe cealaltă parte. La cele noi, o mulţime de "şi"-uri şi "sau"-uri, asigură acelaşi lucru.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident auto Miruna1304 Miruna1304 Buna ziua !!! Numele meu este Roxana si am nevoie de sfaturile cuiva cu cunostinte , acum 2 sapt am avut un accident auto cel cu care m.am tamponat sa spun asa ... (vezi toată discuția)
Expertiza tehnica accident cristyan cristyan Am avut un accident auto,intr-o intersectie semaforizata, la care nu au existat martori (doar in masina mea sotia si copilul), iar cea care a intrat in mine ... (vezi toată discuția)
Problema dupa constatare amiabila ? erounecunoscut erounecunoscut Buna ziua, Am fost implicat intr-un [u]accident stupid[/u]. Venind pe un drum cu prioritate si intrand intr-o intersectie semaforizata am fost ... (vezi toată discuția)