avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 457 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... ipoteca legala
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

ipoteca legala

Buna ziua. As dorii sa clarific unele aspecte legate de inscrierea unei ipoteci din partea asociatiei de proprietari.In anul 2012 luna octombrie ziua 10 asociatia de proprietari inscrie o ipoteca legala conform dispozitiilor art. 51 din legea 230/2007,depunand listele de plata aferente perioadei august 2011-iulie 2012.Pana aici totul este legal,dar doresc sa arat unele mici detali si anume ;1] Dupa inscrierea ipotecii la o luna distanta asociatia initiaza o actiune in instanta care are ca obiect pretentii si care arata o alta perioada de timp[2007-2009]si o suma diferita fata de cea garantata si daca ar fi existat suspiciunea ca ar fi vorba despre o alta suma de ce nu a facut mentiune in cuprinsul actiunii despre aceasta,2] Pentru perioada 2011-2012 eu am chitantele de plata care nu cuprind mentiunea unei restante.3]Asociatia a dobandit personalitate juridica in anul 2011 .4Suma din actiunea in pretentii a fost perimata iar mai nou a fost declarata prescrisa de catre instanta.Ce anume nu inteleg eu in conditiile aratate si la care fac apel la rationamentul domniilor voastre este intrebarea urmatoare ;In baza a ce subzista aceasta ipoteca ?,daca nu exista actiune in instanta pentru dovedirea sumei garantate.?
Cel mai recent răspuns: petre_marian , utilizator 12:22, 13 August 2018
Dacă instanţa a constatat prescrisă o anumită sumă, poţi să soliciţi reducerea valorii ipotecii legale cu suma prescrisă.
Nu se face nimic automat. Tu trebuie să soliciţi.
Buna ziua.conform informatiilor mele ipoteca ar fi inscrisa unei sume de bani perioadei prescrise.Concret incurcatura consta in urmatorul fapt.Perioada prescrisa a fost 2007-2009 in aceasta perioada asociatia nu avea personalitate juridica fiind de locatari.In anul 2011 dobandeste personalitate juridica ,iar in anul 2012 luna octombrie inscrie ipoteca legala depunand in dovedire listele de plata din 2011 pana in luna iulie 2012.Nimic incorect la prima vedere din punct de vedere al art.51 din legea 230/2007,dar suma inscrisa este aceiasi cu suma declarata prescrisa pentru perioada 2007-2009 ,garantate doar ca asociatia a mai adaugat la aceasta niste cheltuieli astfel ca suma din actiunea in pretentii inaintata de asociatie la 15-11-2012 actiune perimata ,sentinta fiind definitiva la 30-01-2015 si prescrisa de data recenta modificandu-se astfel valoarea intre suma garantata si cea aratata in actiune..Cum a fost posibila o astfel de imixtiune ,simplu asociatia a mentinut pe listele de plata un debit nedovedit timp de 5 ani ,inscriind ipoteca la acest din urma termen.Exista in dosarul declarat perimat un extras de carte funciara care corespunde cu suma garantata.Mentionez ca asociatia pe parcursul procesului de fond nu a facut absolut nici demers pentru clarificarea situatiei desi cereri au existat si din partea mea si din partea instantei,adoptand politica strutului,grevandu-mi astfel un drept de proprietate in mod nejustificat.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dacă nu îţi convine lista de plată ai la dispoziţie o anumită perioadă în care poţi să o conteşti.
Dacă nu ai contestat-o în scris în termen, pierzi dreptul de a comenta sau a te văicări, deoarece ai manifestat dezinteres. Nu poţi să dormi pe drepturile tale şi să te vaiţi după zece ani.
Legea impune anumite termene în care să-ţi exerciţi anumite drepturi altfel le pierzi.
La fel cum Asociaţia, a dormit pe drepturile lor de a te executa şi de a-ţi vinde imobilul pentru recuperarea sumelor iar debitul s-a prescris.
Acum, dacă ai vreo doleanţă, fă cerere preşedintelui să radieze ipoteca legală.
Dacă nu e de acord, te adresezi instanţei pentru modificarea valorii ipotecii.

Faptul că tu nu ai plătit debitul, asta nu înseamnă că nu eşti moral responsabil, chiar dacă legal nu se mai poate face nimic împotriva ta. Ceilalţi locatari/proprietari au suportat costurile pe care tu nu le-ai plătit.
Preşedintele şi administratorul sunt responsabili faţă de asociaţie pentru lipsă de diligenţă şi loialitate pentru că au permis ca debitul unui rău platnic să se prescrie.

Printr-o ironie uriaşă, poţi chiar tu să îi acţionezi în instanţă pentru recuperarea debitului pe care tu însuţi nu l-ai plătit prin prescriere.

Nu ar fi mai elegant să-ţi recunoşti culpa (prin autoexaminare omenească), să plăteşti debitul şi să radiezi singur ipoteca legală cu chitanţa?
buna ziua .Am sa fiu po;iticos in exprimare chiar daca nu exista reciprocitate.Nu este vorba de a fi rau platnic,daca chiar sa nu fi existat o actiune in instanta asociatia mi-ar fi dovedit prin acte justificative valoarea reala a debitului aratat nu am nici o problema spre al achita,aceasta spre a fi mai clar in exprimare si da pot sa renunt la beneficiul prescriptiei daca in urma unei expertize pe care o voi solicita va rezulta exact suma garantata.Da nu am platit debitul pentru ca nu il recunosc si nu pentru ca asa am vrut.De ce oare asociatia a demarat o actiune in instanta pe care a lasat-o sa se perime ,cand legea iti acorda beneficiul scutirii taxei de timbru si alte facilitati[facilitati de care eu nu dispun]cand scopul acestor actiuni este ca asociatia sa obtina o sentinta favorabila care la randul sau sa devina titlu executoriu.Am vorbit cu presedintele pentru radierea ipotecii dar acesta refuza nejustificat .De ce oare.? ,Simplu ,de regula declaratiile notariale se dau in vederea radierii in momentul achitarii sumei restante si cum eu nu recunosc aceasta suma ar insemna ca asociatia sa renunte fara rezerva la un drept invocat si inscris intr-un registru public.Nu poti sa ii spui unei persoane ca este hot,iar cand vine momentul sa faci dovada sa ii spui ca ai glumit,.Imi pare rau dar nu puteam de la inceput sa va furnizez toate detaliile.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lamuriri juridice petre_marian petre_marian Buna ziua.As dori sa lamuresc o situatie juridica in legatura cu un process pe rol in care cauza eu am solicitat prescrierea unei sume de bani si capatul doi ... (vezi toată discuția)
Infractiune petre_marian petre_marian Buna seara.Am o nelamurire a unei situati in legatura cu asociatia de proprietari si anume.La data de 10-10-2012 asociatia inscrie un privilegiu imobiliar ... (vezi toată discuția)
Ipoteca legala petre_marian petre_marian Buna ziua ,As dori sa intreb cum se intabuleaza creanta in favoarea asociatiei de proprietari in baza art,51 din legea 230/2007 care se inscrie la cererea ... (vezi toată discuția)