Buna ziua! Am si eu o nelămurire. Am un copil de 2luni si am fost la primărie sa i depun dosarul pt cei 200 lei alocație de stat si mi-au spus ca nu trebuie sa l depun neaparat si ca pot să-l depun odata cu indemnizația si iau retroactiv .acum întrebarea mea e: pot sa iau alocația din urma de cand s a nascut?pt ca indemnizația o iei de cand depui dosarul dar alocația de stat? Multumesc !
Stabilirea dreptului de alocație de stat pentru copii se face pe baza cererii și a actelor din care rezultă îndeplinirea condițiilor de acordare a acestui drept. Legea privind alocația de stat pentru copii nr. 61/1993, cu modificarile ulterioare, prevede la art. 6 alin. (4) ca dreptul la alocația de stat pentru copii se stabilește începând cu luna următoare celei în care s-a născut copilul, iar plata drepturilor se face începând cu luna următoare depunerii cererii. Conform alin. (5) "În cazul în care cererea este înregistrată ulterior lunii în care s-a născut copilul, plata alocației de stat pentru copii se poate face și pentru perioadele anterioare, dar nu mai mult de 12 luni."