avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 812 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Fondurile asociației de proprietari se evidențiază ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Fondurile asociației de proprietari se evidențiază la venituri sau la cheltuieli?

Buna ziua tuturor!

Am primit de curand o raportare a asociatiei de proprietari. Prin Hotararea Adunarii Generale, in februarie 2018, s-a hotarat infiintarea unui fond special pentru o lucrare viitoare si strangerea contributiilor la acest fond in rate lunare.
Cu acest fond au aparut mai multe litigii, inclusiv pentru ca asociatia a perceput penalitati la intarzierile ivite la plata ratelor lunare.
La bunul simt, mie mi se pare ca acest fond trebuia evidentiat in contabilitatea asociatiei ca venit din contributiile asociatilor.
Surpriza mare din raportarea trimestriala a fost ca acest fond, la fel ca si fondul de rulment si cel de reparatii, apare evidentiat la capitolul "cheltuieli ale asociatiei".

Este legal sa se raporteze astfel de fonduri la cheltuieli?
Si daca nu e legal, ce se poate face?

Multumesc pentru rapuns. O zi frumoasa tuturor.
Ultima modificare: Duminică, 19 August 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: flory_mr , utilizator 07:03, 14 Aprilie 2021
Multumesc.
Unde stateam eu, era o regula: asociatiile trebuiau sa gaseasca o cale sa se inteleaga cu proprietarii si sa nu aiba reclamatii.
Dc aveau reclamatii, veneau toate controalele ever, pompieri, sanepid, fisc, etc... ce nu te-ai gandi. Dc asociatia nu era bine la controale, primea amenzile cuvenite. Apoi intrau in controale la acte, direct la inspectori, si mai luau si de acolo amenzi dc nu erau lucrurile in regula.
Dc erau in regula, bravo lor! Scapau. Dar n-am auzit de nicio asociatie sa fi fost complet in regula si sa fi fost reclamata.
Reclamagiului nu i se dadea apa la moara, nu i se spunea nimic despre amenzi, insa ele erau si usturau.
Urmarea era ca toti stateau in regula si se straduiau sa nu aiba reclamatii.
Aici, in locul unde e asociatia despre care scriu acum, am intrebat primaria prin email daca are serviciu specializat pt asociatii de locatari, ori trebuie sa ma adresez la judet. De 3 luni astept un raspuns in zadar.
Cred ca o sa scriu direct la judet, pt ca primaria pare sat fara caini.
Ultima modificare: Sâmbătă, 18 August 2018
fun_fun, utilizator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca mai intereseaza pe cineva topicul, acestea ar fi noile stiri:
- primaria a refuzat sa faca orice control si sa ia orice masura fata de asociatie, timp de 3 ani la rand, pe motiv ca nu are birou pentru indrumarea asociatiilor de proprietari deoarece nu are buget pentru a infiinta un astfel de serviciu.
- prefectura a ridicat din umeri , nici n-a raspuns ci doar mi-a trimis o scrisoare cu explicatii oferita prefecturii de primarie.
-actiunea in instanta a fost castigata la primul termen, au fost anulate contributiile la intretinere calculate pt proprietatea exclusiva si toate penalitatile calculate la aceste contributii, pe motiv ca incalca dreptul de proprietate.
-hotararea a fost executata silit, deoarece asociatia a refuzat sa o puna in executare
benevol
- toata distractia a costat asociatia cam 6000 ron si, pe noi toti, 3 ani din viata.

Acum o luam de la capat in alte 2 litigii la fel de ambitioase ale asociatiei.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
fun_fun a scris:

Dacă mai interesează pe cineva topicul, acestea ar fi noile știri:
- primăria a refuzat sa facă orice control și să ia orice măsură fata de asociație, timp de 3 ani la rând, pe motiv că nu are birou pentru îndrumarea asociațiilor de proprietari deoarece nu are buget pentru a înființa un astfel de serviciu.
- prefectura a ridicat din umeri, nici n-a răspuns ci doar mi-a trimis o scrisoare cu explicații oferite prefecturii de primărie.
- acțiunea în instanță a fost câștigată la primul termen, au fost anulate contribuțiile la întreținere calculate pentru proprietatea exclusiva și toate penalitățile calculate la aceste contribuții, pe motiv ca încalcă dreptul de proprietate.
- hotărârea a fost executată silit, deoarece asociația a refuzat să o pună în executare benevol
- toată distracția a costat asociația cam 6000 ron și pe noi toți, 3 ani din viata.
Acum o luăm de la capăt în alte 2 litigii la fel de ambițioase ale asociației.

Vă rugăm, puteți să ne dați numărul DECIZIEI DEFINITIVE prin care ați câștigat procesul împotriva Asociației de Proprietari, să-l căutăm pe www.rolii.ro ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Amenzile aplicate conform legii nr. 196/2018, art. 102, se aplică și în cazul în care se încalcă doar un singur articol sau o literă din articolele 56-58 din aceeași lege ? flory_mr flory_mr PRIMĂRIILE SUNT OBLIGATE SĂ DEA AMENZI PREȘEDINTELUI ȘI MEMBRILOR COMITETULUI EXECUTIV AL ASOCIAȚIEI DE PROPRIETARI DACĂ ACEȘTIA ÎȘI ÎNCALCĂ ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, in urma cu cativa ani a fost aplasat un mash publicitar ... SoniaIacob SoniaIacob Buna ziua, in urma cu cativa ani a fost aplasat un mash publicitar pe peretele blocului. El nu trece pe la fereastra mea si nu am avut nimic de comentat. ... (vezi toată discuția)
Scutiri de penalitati hgjghgj hgjghgj \"Proprietarii care isi achita integral cotele de contributie\" pot beneficia si retroactiv de scutiri de la plata penalitatilor pt ca nu e vorba in lege de ... (vezi toată discuția)