Buna ziua. Exista posibilitatea retractarii unei declaratii de neacceptare a succesiunii de catre fiica? Aceasta are 80 de ani, si a fost indusa in eroare cu privire la semnarea unei astfel de declaratii, de catre ceilalti mostenitori. Ea totusi, locuieste in imobilul care face si el parte din succesiune, dintotdeauna, si i-a adus imbunatatiri pe parcursul vietii. Declaratia de neacceptare s-a facut dupa trecerea termenului legal, respectiv dupa 14 ani.
Daca se poate, cui ar trebui sa se adreseze? Notarului care a fost chemat acasa la ea pentru semnare, instantei de judecata, politiei? Multumesc!
Varsta inaintata nu are nici o legatura cu discermanantul.
Pot fi persoane de 90 si de ani, perfect constiente si persoane de 30 de ani, "pe campii".
Certificatul medico legal este obligatoriu numai daca notarul respectiv are dubii cu privire la discernamantul persoanei,
Teoretic aveti dreptate! Practic, am fost la 5 notari cu o persoana de peste 90 de ani, perfect constienta - cum ziceti dvs, cu adeverinta de la medicul de familie care atesta ca nu a are probleme. Toti 5 au refuzat intocmirea actului pe motiv ca e prea in varsta! La unul dintre notari varstnicul statuse 1(una) ora, vorbisera, notarul a acceptat ca este in deplinatatea facultatilor bla-bla, dar e prea in varsta si notarul vrea sa doarma linistit, asa ca aduceti certificat medico-legal.
Asta depinde de rigurozitatea fiecaruia.
Dar legal, nu este obligatoriu decat in cazul in care exista dubii.
Iar dubiile sunt o chestiune extrem de subiectiva.
Asta nu inseamna ca daca un notar intocmeste un act cu o persoana de 90 de ani, inscrisul este anulabil.