avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 481 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Exista posibilitatea retractării unei declarații de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Exista posibilitatea retractării unei declarații de neacceptare a succesiunii dată de fiică? Dacă da, cui ar trebui să se adreseze?

Buna ziua. Exista posibilitatea retractarii unei declaratii de neacceptare a succesiunii de catre fiica? Aceasta are 80 de ani, si a fost indusa in eroare cu privire la semnarea unei astfel de declaratii, de catre ceilalti mostenitori. Ea totusi, locuieste in imobilul care face si el parte din succesiune, dintotdeauna, si i-a adus imbunatatiri pe parcursul vietii. Declaratia de neacceptare s-a facut dupa trecerea termenului legal, respectiv dupa 14 ani.
Daca se poate, cui ar trebui sa se adreseze? Notarului care a fost chemat acasa la ea pentru semnare, instantei de judecata, politiei? Multumesc!
Ultima modificare: Miercuri, 15 August 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 14:57, 16 August 2018
Varsta inaintata nu are nici o legatura cu discermanantul.
Pot fi persoane de 90 si de ani, perfect constiente si persoane de 30 de ani, "pe campii".
Certificatul medico legal este obligatoriu numai daca notarul respectiv are dubii cu privire la discernamantul persoanei,
Teoretic aveti dreptate! Practic, am fost la 5 notari cu o persoana de peste 90 de ani, perfect constienta - cum ziceti dvs, cu adeverinta de la medicul de familie care atesta ca nu a are probleme. Toti 5 au refuzat intocmirea actului pe motiv ca e prea in varsta! La unul dintre notari varstnicul statuse 1(una) ora, vorbisera, notarul a acceptat ca este in deplinatatea facultatilor bla-bla, dar e prea in varsta si notarul vrea sa doarma linistit, asa ca aduceti certificat medico-legal.
Asta depinde de rigurozitatea fiecaruia.
Dar legal, nu este obligatoriu decat in cazul in care exista dubii.
Iar dubiile sunt o chestiune extrem de subiectiva.
Asta nu inseamna ca daca un notar intocmeste un act cu o persoana de 90 de ani, inscrisul este anulabil.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de intretinere brotacel2012 brotacel2012 buna ziua, am nevoie de ajutorul dvs. In urma cu ceva timp, am inceput sa am grija de o familie foarte in varsta. Ulterior, dansa mi-a propus sa facem un act ... (vezi toată discuția)
Se pot evita cheltuielile de dezbatere a succesiunii dacă se întocmește un testament pentru unicul moștenitor? Clementoni Clementoni Bună ziua, În urma decesului tatălui meu, eu si mama, unici mostenitori, am început procedurile de deschidere a succesiunii. Cheltuind deja o groaza de ... (vezi toată discuția)
Drepturi mostenitor todorcoriolanoctavian todorcoriolanoctavian ce virsta maxima trebuie sa aiba mama ca sa poata vinde propietatea ei,fara semnatura urmasilor.exista un termen de virsta peste care poti fii declarat ... (vezi toată discuția)