avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 858 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie alimentara student
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie alimentara student

Buna! As dori sa stiu daca studentul lucreaza contract de munca pe perioada nedeterminata, poate cere cuantumul pensiei retroactiv ? Căci de doi ani nu a mai achitat pensia, vârsta de 25 ani IV-a face in Octombrie .
Cel mai recent răspuns: marymary10 , utilizator 19:01, 17 August 2018
Art. 499 din Codul civil stabileste obligatia de intretinere a parintilor pentru copii lor majori aflati in continuarea studiilor dar fara ca acestia sa depaseasca varsta de 26 ani.

Conform 532 alin. 1 din Codul civil, pensia de întreţinere se datorează de la data formularii cererii de chemare în judecată.

De la aceasta regula exista si o exceptie, prevazuta de art. 532 alin. 2 din Codul civil, cand pensia se datoreaza si pentru o perioada anterioara, respectiv, in situatia in care cererea de chemare in judecata a fost formulata cu intarziere din culpa debitorului (in speta de fata, din culpa parintelui).
In situatia de fata, instanta va aprecia in functie de veniturile realizate de dvs. daca parintele in cauza va datoreaza pensie de intretinere.

Ultima modificare: Joi, 16 August 2018
Avocat Ciurea Cristina, utilizator
Multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara Tinas Tinas Din martie 2014 mi-a fost incredintat minorul prin ordonanta presedintiala, iar in august s-a solutionat fondul in sensul ca exercitarea autoritatii parintesti ... (vezi toată discuția)
Stabilite pensie de intretinere- la pronuntare, creditorul va avea 26 de ani dumutaadrianred dumutaadrianred In cazul unui proces pentru pensie alimentara,iar beneficiarul a implinit varsta de 26 de ani,el fiind student, si a depus cererea inainte cu 6 luni de a ... (vezi toată discuția)
Pensie de intretinere minor DIX DIX Buna. Am o intrebare referitoare la solicitarea pensiei de intretinere(pensie alimentara minor) Minorul are 14 ani si este la mama. Parintii nu au fost ... (vezi toată discuția)