avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 732 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Cu privire la Asigurarea de Sanatate
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Cu privire la Asigurarea de Sanatate

Buna ziua am si eu o problema si sper ca ma poate ajuta cineva.In urma cu 2 luni am ramas insarcinata si din pacate nu beneficiez de asigurare de sanatate. Am mare nevoie de asigurarea de sanatate a viitorului meu sot,dar nu stiu daca legea imi permite acest lucru.Intrebarea mea este pana devenim oficial sot si sotie,ma poate lua in intretinere ca sotie nelegitima sa pot bebeficia de asistenta medicala gratuita.Suntem impreuna de 5 ani iar el este cadru militar,nu stiu daca conteaza acest aspect.Daca se poate,este foarte important sa-mi spuneti si legea care prevede acest lucru,
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Crissa C , Consilier juridic 18:52, 6 Noiembrie 2009
:sorry:
Ultima modificare: Vineri, 6 Noiembrie 2009
Crissa C, Consilier juridic
Ruje a scris:

Imi pare rau,nu se poate.Legea prevede clar ca au dreptul a fi coasigurati sotul/sotia sau parintii. Nu exista in drept termenul de sotie nelegitima si nici faptul ca sunteti impreuna de 5 ani nu are relevanta. Aceasta calitate se demonstreaza prin acte de casatorie,copii dupa acte de identitate.
Dar gravidele si lauzele sunt asigurate prin efectul legii.
Ordinul CNAS 617/2007
ART. 20
(1) Persoanele care beneficiaza de asigurarile sociale de sanatate fara plata contributiei sau cu plata contributiei din alte surse vor face dovada incadrarii in una dintre aceste categorii printr-un document justificativ - adeverinta, eliberat de CAS, potrivit fiecarei categorii, pe baza urmatoarelor documente:
d) sotul, sotia si parintii aflati in intretinerea unei persoane asigurate, cu act de identitate, documente care sa ateste relatia de rudenie sau casatoria cu persoana asigurata, documente eliberate de organele fiscale teritoriale din care sa rezulte ca nu realizeaza venituri impozabile, o declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca nu realizeaza venituri proprii, precum si o declaratie pe propria raspundere a persoanei asigurate prin care aceasta declara ca are in intretinere persoana respectiva;

h) pentru femeile insarcinate sau lauze, pe baza actului de identitate, a adeverintei medicale, a certificatului de nastere a copilului - pentru lauze, precum si a documentului eliberat de unitatile fiscale teritoriale din care sa rezulte ca nu realizeaza venituri impozabile si a declaratiei pe propria raspundere din care sa rezulte ca nu realizeaza venituri sau pe baza documentelor justificative ca realizeaza venituri lunare sub salariul de baza minim brut pe tara;

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sotie de pensionar militar-dreptul la medicamente gratuite Lica-v Lica-v Legea 80/1995 privind statutul cadrelor militare, actualizata in 2014, prevede la art. 26 alin.3:membrii familiilor cadrelor militare in rezerva si in ... (vezi toată discuția)
Coasigurat cadru militar JohnV JohnV Buna ziua, Intrebarea mea este: poate un cadru militar sa ia ca si coasigurat pe soacra sa? De la compartimentul financiar mi-au spus ca este ok, ba chiar am ... (vezi toată discuția)
Cum pot avea un card de sanatate? Somerafaravoie Somerafaravoie Buna ziua Am 56 de ani si nu mai lucrez din 2011 deci nu am mai cotizat la Casa de Asigurari de Sanatate dar am pe cartea de munca 30 de ani cotizati. Oare ... (vezi toată discuția)