avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 925 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Testamente succesive
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Testamente succesive

La 15.03.2007 dna. E face un testament cu titlu particular pentru un imobil exproipriat, revendicat in baza legii 10/2001, inca neretrocedat la data aparitiei testamentului. Beneficiarul testamentului dl. X. De retrocedare, in baza unei imputerniciri s-a ocupat dl X.
La data de 31.05.2007, dna. E, printr-un alt testament in favoarea dn-ei. Y,
dispune ca la data incetarii mele din viata, intreaga mea avere mobiliara si cea imobiliara, ce se va gasi in proprietatea mea sub orice titlu si oriunde sa fie mostenita cu drept deplin de proprietate de dra Y.
La data mortii dn-ei.E, terenul nu era retrocedat ; nu exista nici macar dispozitie de primar.
Intr-o adresa a Primariei este specificat ca dra. Y nu a formulat nicio notificare la Primarie de retrocedare in baza legii 10/2001 pana la termenul legal de depunere a acestora, respectiv 14.02.2002.( nici nu avea aceasta calitate )
Mai mult in certificatul de legatar al dra Y din 10 apr 2008 izvorat in baza testamentului din 31 mai 2007 la Masa succesorala nu este declarat imobiluli in litigiu .
La data de 27 .03.2008 a aparut dispozitia de primar conform careia "se restituie in natura imobilului. . .si pentru diferenta de suprafata se propune acordarea de despagubiri banesti "
Cine are dreptul legal asupra acestui imobil ?
Are calitate procesuala dra. Y sa il dea in judecata pe dl. X ?

AJUTOR :((
Ultima modificare: Luni, 11 Ianuarie 2010
ButeEugen, utilizator
Cel mai recent răspuns: o_mores , utilizator 19:27, 6 Noiembrie 2009
Se tine cont cont de ultima vointa a testatorului, exprimata prin testamentul cu data cea cea mai recenta.

Daca dna E. dorea sa-l gratifice pe dl. X trebuia sa mentioneze in ultimul testament, altfel testamentul anterior este revocat in totalitate prin instituirea dnei Y ca legatar universal.

Chiar daca imobilul cu pricina nu se afla in proprietate dnei E la momentul mortii dna Y in calitate de legatar universal il mosteneste si pe acesta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire testamentara raul89 raul89 Buna seara Supun atentiei dumneavoastra, urmatoarea speta. X a detinut in proprietate un imobil, care in 1950 a fost nationalizat. Acest proprietar ramane ... (vezi toată discuția)
Testament particular raul89 raul89 Buna seara. Supun atentiei dumneavoastra urmatoarea speta: In anul 2010, in termen fiind, x legatar particular, depune notificare la Primarie, pentru ... (vezi toată discuția)
Testament raul89 raul89 Buna seara. Supun atentiei dumneavoastra urmatorul text existent intr-un testament: \"testez lui x, totalitatea bunurilor mobile SAU imobile ce ... (vezi toată discuția)