avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 605 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire testamentara
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire testamentara

Buna seara
Supun atentiei dumneavoastra, urmatoarea speta. X a detinut in proprietate un imobil, care in 1950 a fost nationalizat. Acest proprietar ramane in imobilul respectiv, iar in 1961 incheie cu Statul Roman, reprezentat prin Intreprinderea de Gospodarire Locala, un contract de inchiriere asupra spatiului respectiv, transformandu-se astfel din " proprietar nationalizat " in detentor precar. Mentionez ca in acel contract de inchiriere, se precizeaza ca a fost intocmit prin acordul partilor, chiriasul recunoscand dreptul de proprietate a statului asupra imobilului si ca isi asuma calitatea de chirias. Aceasta calitate a avut-o pana in 1982, cand a decedat. In anul 1966, incheie un testament autentificat in care ii testeaza lui Y, bunurile mobile sau imobile care s-ar gasi in patrimoniul sau la data decesului si pe care le stapaneste cu DEPLIN DREPT DE PROPRIETATE. Ce anume mosteneste legatarul, pentru ca la aceea data suspensiva specificata in testament, respectiv data decesului (1982), X avea in '' deplina proprietate'' doar acel contract de inchiriere, o masa si un sifonier. Va multumesc
Cel mai recent răspuns: MIHAI GRIGORE , Avocat 11:09, 12 Ianuarie 2010
Legatarul mosteneste ceea ce este specificat in cuprinsul testamentului. Cum la data decesului X nu avea decat bunurile mobile pe care le-ati mentionat , acelea sunt bunurile care fac obiectul mostenirii testamentare.
Art. 4. - (1) In cazul in care restituirea este ceruta de mai multe persoane indreptatite coproprietare ale bunului imobil solicitat, dreptul de proprietate se constata sau se stabileste in cote-parti ideale, potrivit dreptului comun.
(2) De prevederile prezentei legi beneficiaza si mostenitorii legali sau testamentari ai persoanelor fizice indreptatite....fiind legatar universal poate solicita in nume propriu insa, ca mostenitor retrocedarea bunului in proprietate...sau daca demonstreaza ca statul a preluat fara titlu(apreciere ce se face de la caz la caz) bunul se considera ca nu a intrat in proprietatea statului si mosteneste in baza testamentului bunul...daca e o speta de scoala eu ma opresc aici, daca e un caz real mai vorbim...
Raul89- prin acel testament s-au transmis si drepturile asupra proprietatii nationalizate! Este o chestiune elementara de drept , asa cum a spus si dl.Ovi.Dragomir! Deci cel care a mostenit putea foarte bine sa solicite in baza legii 10/2001 republicata retrocedarea imobilului respectiv , avand calitatea de proprietar in baza testamentului si a certificatului de mostenitor.B-)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Testament raul89 raul89 Buna seara. Supun atentiei dumneavoastra urmatorul text existent intr-un testament: \"testez lui x, totalitatea bunurilor mobile SAU imobile ce ... (vezi toată discuția)
Testament particular raul89 raul89 Buna seara. Supun atentiei dumneavoastra urmatoarea speta: In anul 2010, in termen fiind, x legatar particular, depune notificare la Primarie, pentru ... (vezi toată discuția)
Testament locuinta ContSters130146 ContSters130146 Buna seara, Am o problema legata de o locuinta nationalizata situata intr-o curte cu doua corpuri de cladire. Casa respectiva se afla in corpul B din curte, ... (vezi toată discuția)