Pensia de intretinere, daca nu a fost stabilita obligatia de plata printr-o hotarare judecatoreasca, nu mai poate fi solicitata retroactiv. drepturile banesti, inclusiv aceasta prestatie, nu pot fi solicitate pentru cei 22 de ani ci, in cazul existentei unei hotarari, doar petnru ultimii trei ani, corespunzatori lunii obligatiei de plata.
Acum, daca infierea nu s-a realizat, desi tatal natural si-a dat acordul, copilul major poate sa ceara pensia de intretinere cuvenita potrivit legii, care poate fi admisa de instanta, de la data introducerii actiunii si pana la varsta maxima de 25 de ani, daca baiatul dovedeste ca este student .
Cat priveste cuantumul acesteia, atata timp cat tatal natural nu are venituri obtinute legal printr-o forma de plata ( salariu, venituri din activitati independente, drepturi de autor, etc.) , obligatia de plata se va stabili la venitul minim pe economie, raportat si la nr. de copii nascuti din casatoria ulterioara.Asta inseamna ca odata dat in judecata, sotul dvs. va trebui sa depuna actele doveditoare pentru ceea ce am sustinut anterior.
Pentru a solicita pensie de intretinere trebuie in primul rand sa se deschida o actiune civila. Si in cazul in care copilul nu a fost adoptat de catre sotul mamei sau nu a fost adoptat cu efecte depline, atunci obligatia de plata a pensie de intretinere va exista, dar raportat la venitul realizat (in cazul de fata la minim pe economie) si numarul de copii (adica 3). Astfel tatal va fi obligat la plata a aproximativ 80 de lei.
daca nu a fost adoptat de catre cel de-al doilea sot , at acest copil al sotului dvs are dreptul sa solicite in instanta obligarea sotuluidvs la plata pensiei alimentare doar pt o perioada , cuprinsa intre data introducerii actiunii si data terminarii studiilor, respectiv implinirea varstei de 26 de ani .
in nici un caz aceasta obligatie nu poate fi solicitata retroactiv.
in cazul in care acest baiat a fost adoptat cu efecte depline de catre celalalt sot al fostei sale sotii, sotul dvs nu mai poate fi obligat la plata pensiei de intretinere si acesta nu va avea nici vocatie succesorala in cazul decesului sotului dvs.