avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1066 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie alimentara retroactiva si drept de mostenitor ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie alimentara retroactiva si drept de mostenitor pentru copil din afara casatoriei

Sotul meu are un copil,in varsta de 22 ani rezultat dintr-o relatie anterioara casatoriei noastre. Desi l-a recunoscut, nu a platit pensie alimentara niciodata. Cand copilul avea 3 ani, sotul a semnat un act prin care si-a dat acordul ca acesta sa fie infiat de barbatul cu care s-a casatorit mama lui, nefiind sigur daca infierea s-a produs sau nu.
In prezent acel copil spune ca este student, ca nu il mai pot intretine mama si tatal vitreg si ameninta ca daca sotul meu nu il va ajuta material, il va da in judecata si va cere pensia alimentara retroactiv pentru 22 ani. Totodata spune ca are drept de mostenitor legal al sotului meu.
Va rog sa-mi spuneti daca este posibil sa aiba castig de cauza.
Mentionez ca sotul nu mai are un loc de munca de peste 10 ani, in prezent aflandu-se in intretinerea mea, apartamentul in care locuim este 5/8 proprietatea tatalui meu si 3/8 a mea, iar majoritatea bunurilor din casa au fost achizitionate cu banii mei.
Va rog dati-mi un sfat deoarece avem impreuna 2 copii, unul in varsta de 19 (student) si unul de 17 ani (elev)si nu imi surade ideea de a plati din banii mei si pentru intretinerea acestui copil din afara casatoriei.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 12:46, 9 Noiembrie 2009
Pensia de intretinere, daca nu a fost stabilita obligatia de plata printr-o hotarare judecatoreasca, nu mai poate fi solicitata retroactiv. drepturile banesti, inclusiv aceasta prestatie, nu pot fi solicitate pentru cei 22 de ani ci, in cazul existentei unei hotarari, doar petnru ultimii trei ani, corespunzatori lunii obligatiei de plata.
Acum, daca infierea nu s-a realizat, desi tatal natural si-a dat acordul, copilul major poate sa ceara pensia de intretinere cuvenita potrivit legii, care poate fi admisa de instanta, de la data introducerii actiunii si pana la varsta maxima de 25 de ani, daca baiatul dovedeste ca este student .
Cat priveste cuantumul acesteia, atata timp cat tatal natural nu are venituri obtinute legal printr-o forma de plata ( salariu, venituri din activitati independente, drepturi de autor, etc.) , obligatia de plata se va stabili la venitul minim pe economie, raportat si la nr. de copii nascuti din casatoria ulterioara.Asta inseamna ca odata dat in judecata, sotul dvs. va trebui sa depuna actele doveditoare pentru ceea ce am sustinut anterior.
daca nu e adoptat cu efecte depline are drept de mostenire ca si copii din casatorie. eu zic sa va interesati
Pentru a solicita pensie de intretinere trebuie in primul rand sa se deschida o actiune civila. Si in cazul in care copilul nu a fost adoptat de catre sotul mamei sau nu a fost adoptat cu efecte depline, atunci obligatia de plata a pensie de intretinere va exista, dar raportat la venitul realizat (in cazul de fata la minim pe economie) si numarul de copii (adica 3). Astfel tatal va fi obligat la plata a aproximativ 80 de lei.
daca nu a fost adoptat de catre cel de-al doilea sot , at acest copil al sotului dvs are dreptul sa solicite in instanta obligarea sotuluidvs la plata pensiei alimentare doar pt o perioada , cuprinsa intre data introducerii actiunii si data terminarii studiilor, respectiv implinirea varstei de 26 de ani .
in nici un caz aceasta obligatie nu poate fi solicitata retroactiv.

in cazul in care acest baiat a fost adoptat cu efecte depline de catre celalalt sot al fostei sale sotii, sotul dvs nu mai poate fi obligat la plata pensiei de intretinere si acesta nu va avea nici vocatie succesorala in cazul decesului sotului dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept de mostenitor legal al copilului din afara casatoriei recunoscut de tatal natural, dar posibil infiat de sotul mamei Livia Costescu Livia Costescu Sotul meu are un copil,in varsta de 22 ani rezultat dintr-o relatie anterioara casatoriei noastre. Desi l-a recunoscut, nu a platit pensie alimentara ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara / intretinere copil Azuru Azuru Buna ziua! Anticipat va rog s-mi raspunde-ti la acest subiect: - Am un copil in varsta de 11 ani caruia ii dau pensia alimentara lunar. Sunt recasatorit de ... (vezi toată discuția)
Plata pensie alimentara andreipop_2013 andreipop_2013 Buna ziua. am citit la un articol prezentat la dvs pe forrum,,ca exista exceptii in ceea ce priveste plata pensiei alimentare. Fata a in curand are 19 ani ... (vezi toată discuția)