avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 653 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Anulare amenda administrativa aplicata netemeinic
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Anulare amenda administrativa aplicata netemeinic

In urma cu 10 ani am primit o amenda administrativa pentru Art. 256 C.P. (primire de foloase necuvenite), rezolutia procurorului sunand asa: In data de .....anul1998 AAA a pretins si a primit de la ZZ suma de 400.000 lei vechi, in vederea restabilirii legaturii telefonice la un post telefonic,.fapta prev. si ped. de art. 256 CP. Avand in vedere ca din materialul de urmarire penala rezulta ca in cauza sunt aplicabile prevederile art 10 lit. b indice 1 din CPP deoarece invinuitul nu este cunoscut cu antecedente penale, este incadrat in munca, suma de bani pretinsa a fost recuperata si restituita denuntatorului, si apreciem ca fata de modul concret de savarsire a faptei, respectiv faptul ca remedierea deranjamentului nu intra in atributiunile de serviciu, ale invinuitului, remedierea fiind efectuata dupa orele de program, precum si circumstantele personale ale invinuitului, in cauza sunt aplicabile disp. art. 18 indice 1 CP, vazand si prev.art 249 CPP, in baza art. 11 lit. b si art. 10 lit. b indice 1 CPP precum si art. 90 si 92 din CP, DISPUN: scoatere de sub urmarire penala pentru faptele de mai sus prevazute de art 256 CP a invinuitului AAA (angajat la firma de telefonie), fara antecedente penale, aplicarea urmatoarei sanctiuni cu caracter administrativ: amenda 1.000.000 lei (vechi), art. 441 indice 1 din CPP. In temeiul disp. art. 228 alin. 4 si 6 combinat cu art. 10 litera d din CPP dispun neanceperea urmaririi penale fata de susnumit pentru infr. prev. de art. 254 alin. 1 din CP. Se stabilesc cheltuieli judiciare in suma de 50.000 lei vechi care in conformitate cu prev. art. 192 CPP vor fi suportate de AAA si se vor executa potrivit art. 442 CPP.
Avand in vedere ca din insasi motivarea procurorului rezulta faptul ca nu sunt intrunite elementele constitutive ale infractiunii de primire de foloase necuvenite art. 256 CP deoarece remedierea deranjamentului nu intra in atributiunile de serviciu ale invinuitului asa cum rezulta si din fisa postului atasata la dosar, tinandu-se cont de faptul ca la constatarea faptei nu a fost prezent procurorul ci numai organele de politie si avand in vedere ca la momentul comunicarii rezolutiei aceasta nu a fost atacata in termen, ce solutii de atacare (anulare a amenzii si stergerea ei din cazierul militar sau efectuarea mentiunii ca sanctiunea a fiost anulata) avand in vedere faptul ca in prezent efectele acestei sanctiuni au repercursiuni asupra mea deoarece din cauza existentei ei in cazierul militar nu ma pot angaja la o institutie militarizata unde conditia esentiala este sa nu figurezi cu mentiuni de acest gen in cazierul militar.(a se face diferenta de cazierul civil in care aceasta sanctiune administrativa nu apare).
Personal consider ca rezolutia de scoatere de sub urmarire penala trebuia intemeiata pe art.10 litera b din CPP (fapta nu este prevazuta de legea penala), sau pe art. 10 litera d din CPP (faptei ii lipseste unul din elementele constitutive ale infractiunii), fara a se mai aplica sanctiune administrativa.
Astept sugestiile dumneavoastra cu mare interes deoarece pana acum nu am gasit solutii! Va multumesc!

Introduceti in instanta o cerere de reabilitare motivata (asa cum motivati si mai sus). In conformitate cu prevederile legale, reabilitarea este de drept, dar si judecatoreasca, atunci cand instanta constata ca existe motive temeinice pt. aceasta.
Va sfatuiesc sa va adresati si unui avocat specializat in penal.
Parerea mea este ca parchetul a facut in mod corect incadrarea juridica a faptei.
Nu cred ca atiputea schimba ceva.
Fapta exista sau a existat, daca preferati asa.

avocat Claudiu Lascoschi
Din pacate solutia procurorului din 98 nu mai poate fi atacata sub nicio forma prin prisma dispozitiilor Cpp.! Nu puteti sa introduceti nici cerere de reabilitare deoarece dumneavoastra nu ati suferit o condamnare penala!
Totusi, puteti consulta Legea 290/2004 (Privind Cazierul Judiciar) si veti observa ca, in articolele 22 si 23 sunt mentionate caile prin care o persoana poate solicita rectificarea inscrierilor sau a notarilor din cazier. Faceti o cerere motivata in acest sens la care alaturati toate documentele pe care va bazati.
Nici asa nu are sanse.
Dar este o posibilitate de a exercita un drept.

avocat Claudiu Lascoschi
Deoarece nu este vorba de nici o condamnare, nu poate interveni reabilitarea.
Cred ca procurorul a incadrat fapta corespunzator si a motivat corespunzator solutia prin aplicarea art. 10 litera "d" din CPP "faptei ii lipseste unul din elementele constitutive ale infractiunii", si aplicarea aceastei amenzi administrative. deci, fapta de prevazuta de art.256 C pen. "primire de foloase necuvenite" s-a comis, dar i-a lipsit tocmai unul din elementele constitutive, asa cum a rezultat din cercetarea si urmarirea penala, care la aceasta infractiune era de competenta politiei in anul 1999.
Apropo, cred ca la momentul respectiv ati achitat-o
Ultima modificare: Luni, 9 Noiembrie 2009
ContSters74561, utilizator

Alte discuții în legătură

Falsul si uzul de fals mos 66 mos 66 in cele 2 expertize grafice s-a constatat ca semnatura din dreptul numelui meu nu este facuta de mine, parchetul a dispus neinceperea urmaririi penale a ... (vezi toată discuția)
Redeschidere/revizuire in cad de 18^1 xuser xuser Speta de caz concreta: -cineva a platit cu file CEC de 250 000 leo fara acoperire pt. a procurora anumite produse IT (falsificand si o gramada de ... (vezi toată discuția)