Am avut o altercatie violenta cu un individ. Sa ma apar am vrut sa scot briceagul care-l purtam in buzunar in caz de probleme... Numai ca in timpul altercatiei individul a mi-a zmuls cutitul din mana si cand a tras m-a intepat in stomac putin, a trebuit sa merg la spital.
El a fost acuzat de tentativa de omor, iar eu de frica nu am recunoscut la politie ca era briceagul meu, sa scap curat am zis ca al lui era si el m-a atacat cu el. A fost gasit vinovat si condamndat. El e acum inchis dar familia lui tot insista si mi-au spus ca eu nu am ce sa patesc daca spun acum adevarul ca sa se redeschida procesul.
Va rog sa-mi spuneti ce credeti ca mi se poate intampla daca spun acum adevarul si ca pana acum nu am avut curajul sa recunosc.
Raportandu-ne strict la ceea ce ne-a relatat userul , acesta a recunoscut deja faptul a existat o lupta pentru briceag , in urma careia s-a produs ranirea , nicidecum nu s-ar pune problema intentiei din partea faptuitorului ci mai degraba o culpa. daca userul ar fi relatat faptele asa cum s-au petrecut intr-adevar, este posibil ca faptuitorul fie sa fi obtinut o pedeapsa mai blanda , fie sa fi fost exonerat de raspundere, nu se stie.
Intr-adevar ,userul nu are calitatea de martor, insa nu ar putea fi incidenta in acst caz si infractiunea prevazuta in art. 265 C. penal?
Dupa parerea mea rudele celui care a fost inchis pentru tentativa de omor , au sarit sau vor sa sara cu banul , iar userul vrea sa stie ce poate sa pateasca daca isi schimba declaratia , astfel incat cel condamnat sa fie declarat nevinovat , iar userul sa fie mult mai bogat decat este acum .
Este foarte plauzibila varianta expusa de catre colegul meu mai sus:D! La urma urmei, cu niste bani in plus poate si-ar cumpara un cutit mai nou, de firma, mai fashion:D!
Cat despre incidenta dispozitiilor art 265 C.p. apreciez ca imprejurarea ce nu a fost adusa la cunostinta autoritatilor trebuie sa fie de natura a genera stabilirea nevinovatiei; ori in cazul nostru nu putem vorbi de o atare imprejurare ci mai degraba de atragerea unor circumstante atenuante. Mai mult decat atat, alineatul ultim al art 265 contine o cauza de nepedepsire: " Fapta prevăzută în alineatul precedent nu se pedepseşte dacă prin aducerea la cunoştinţă, persoana care are această obligaţie ar produce un prejudiciu pentru ea, pentru soţul său sau pentru o rudă apropiată". In aceste conditii respectivul si-ar putea face o aparare eficienta expunand "gravitatea" prejudiciului pe care si l-a imaginat daca ar fi "spus tot ce stia" :)
Aveti dreptate in privinta art.265, l-am mentionat doar , tinand cont si de ultimul alineat . Am totusi sentimentul ca un om va sta inchis mai mult decat ar fi drept ,doar pentru ca userul care ne-a scris se teme sa declare adevarul, stiut doar de el si de cel care este inchis. Cui i s-ar fi putut da crezare, daca nu celui injunghiat? Mi se pare insa ca acesta este doar unul dintre cazurile in care cineva striga sa se faca dreptate , fara insa a fi auzit.
Mie in cazul de fata mi s-a relevat deja cum stau lucrurile si nu am dubii in privinta unei schimbari radicale a situatiei , in ipoteza in care userul va decide sa spuna adevarul si acolo unde trebuie .Faptul ca el a spus adevarul aici, nu il va ajuta cu nimic pe acela care , cum am spus, risca sa stea inchis mai mult decat ar merita.
Cum trebuie procedat daca poti demonstra cu inscrisuri o marturie falsa in urma careia instanta a luat o hotarare?
Ai un anumit termen pentru demonstrarea acestora sau se prescrie totul dupa un anumit timp?
Dar daca ai demonstrat falsitatea marturiei in timpul procesului in care aceasta a avut loc insa judecatorul sa facut ca nu vede nu aude,ce-ti ramane de facut?