avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 677 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Am ascuns adevarul la proces. Marturie micinoasa?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Am ascuns adevarul la proces. Marturie micinoasa?

Am avut o altercatie violenta cu un individ. Sa ma apar am vrut sa scot briceagul care-l purtam in buzunar in caz de probleme... Numai ca in timpul altercatiei individul a mi-a zmuls cutitul din mana si cand a tras m-a intepat in stomac putin, a trebuit sa merg la spital.
El a fost acuzat de tentativa de omor, iar eu de frica nu am recunoscut la politie ca era briceagul meu, sa scap curat am zis ca al lui era si el m-a atacat cu el. A fost gasit vinovat si condamndat. El e acum inchis dar familia lui tot insista si mi-au spus ca eu nu am ce sa patesc daca spun acum adevarul ca sa se redeschida procesul.

Va rog sa-mi spuneti ce credeti ca mi se poate intampla daca spun acum adevarul si ca pana acum nu am avut curajul sa recunosc.

Multumesc.

Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 16:51, 8 Noiembrie 2009
Da, din pacate exista si in prezent cauze in care solutiile sunt departe de adevar, sau cauze in care se abuzeaza de arestarea preventiva (spre exemplu)! Din pacate nu prea exista solutii! Dar asta este o parere personala:D!
Cat despre demonstrarea unei marturii false!?
In acset sens exista calea extraordinara de atac a revizuirii, a se vedea art 394 pt. b C.p.p. Cerea de revizuire in interesul condamnatului se poate introduce oricand, fara limita de termen.
Mai greu este cu dovedirea cererii de revizuire! In dovedire sunt admise doar hotarari judecatoresti sau ordonante ale procurorului obtinute pe cale separata,
din care sa reiasa vinovatia respectivului privind marturia mincinoasa! (art 395 C.p.p)
Din cate imi dau seama userul avea calitate de parte vatamata. NU DE MARTOR, expert, interpret...
Marturie mincinoasa??? nu cred ca se poate pune problema de o asemenea infractiune.
:whistle:
Ne-am dat cu totii seama ca intr-adevar, nu se pune problema marturiei mincinoase, intrucat userul nu are calitatea de martor ci departe vatamata, dealtfel, calitatea de parte vatamata fiind incompatibila cu cea de martor in procesul penal. Totusi , nu incape indoiala ca ascunderea adevaruului a influentat sentinta, iar marturisirea intregului adevar, caci in final cred ca vorbim despre o marturisire, desi nu in sensul in care ar face-o inculpatul , ar putea fi favorabila faptuitorului .
romania inedit a scris:

Dupa parerea mea rudele celui care a fost inchis pentru tentativa de omor , au sarit sau vor sa sara cu banul , iar userul vrea sa stie ce poate sa pateasca daca isi schimba declaratia , astfel incat cel condamnat sa fie declarat nevinovat , iar userul sa fie mult mai bogat decat este acum .

Niste bani in plus nu strica nimanui . :)

Daca persoana este deja condamnata parchetul nu va lasa sa se intample asa ceva.
In plus, este greu de crezut ca poti fi inhjunghiat cu propriul briceag.
Cuine nu stie sa foloseasca un briceag nu il poarta asupra sa.

Despre legitima aparare se poate discuta doar daca ambele parti implicate in conflict foloseau ceva arme.Adica nu este justificat sa injunghii un om cu propria sa arma decat ...daca sa presupunem ca o tine in mana si cade singur in ea cu ocazia incaierarii, ceea ce nu pare sa rezulte deloc in aceasta cauza penala.

avocat Claudiu Lascoschi

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Declaratiile suspectului in calitate de martor, raspunderea pentru marturie mincinoasa eusaisapte eusaisapte Daca unui suspect i s-a luat declaratie in calitate de martor, raspunde pentru savarsirea Marturiei mincinoase? Am observat ca suspectului i s-au luat ... (vezi toată discuția)
Marturie mincinoasa intr-un caz de crima lifestolen_21 lifestolen_21 Buna dimineata! Am o mare nelamurire intr-un caz de crima,un baiat,impreuna cu fratele sau si inca un prieten au fost atacati de 7 indivizi,atacatorii find ... (vezi toată discuția)
Tentativa de omor Bebesabye Bebesabye Buna seara,o întrebare...tatăl meu este condamnat la 7ani și 8 luni pentru tentativa de omor,însă el a fost atacat de 2 băieți tineri,sa speriat și a ... (vezi toată discuția)