avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 496 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... Respectare termen garanție
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

Respectare termen garanție

Am o sesizare depusă în data de 30.07.2018 pentru o defecțiune la o mașină de spălat Bosch.Firma care asigura service-ul îmi spune că cele 15 zile calendaristice prevăzute în certificatul de garanție se încheie în data de 14.08.2018. termenul este corect?

Cel mai recent răspuns: cristinadinu , utilizator 17:31, 30 August 2018
Bună ziua , tot nu sunt lămurită , dacă numărarea celor 15 zile se face așa cum ați menționat dumneavoastră mai este corect termenul specificat pe certificatul de garanție de 15 zile din momentul sesizării?
Astfel cum a precizat corect domnul consilier juridic, prima si ultima zi nu se ia in calcul. Textul de lege stabilind cu titlu imperativ modalitatea de calcul. Asadar, daca sunt 15 zile, neluandu-se in calcul prima si ultima zi, termenul va fi socotit pe zile libere: 15 zile intregi (libere) + 2 zile (ziua de inceput si ziua de sfarsit). Propriu-zis, service-ul are la dispozitie 17 zile pentru a remedia defectiunea, daca am socoti si cele doua zile (de inceput si de sfarsit care in realitate nu se iau in calcul), in speta acestia trebuie sa remedieze defectiunea pana in data de 15.08.2018.
Ratiunea instituirii acestui mod de calcul vine in contextul in care, de exemplu, daca Dvs. ati fi facut sesizarea in scris in data de 30.07.2018 la ora 23:59 sau la o ora cand service-ul nu mai are program de lucru in ziua respectiva, acestia ar lua la cunostinta de sesizarea Dvs. abia a doua zi, ceea ce ar fi incorect ca ziua sesizarii sa se ia in calcul si astfel service-ul sa fie privat de o zi (minus o zi) pentru a remedia defectiunea, ramanand astfel cu 14 zile. Acelasi lucru se intampla si in cazul implinirii termenului. Sper ca am reusit sa clarific nelamurirea Dvs.
Ultima modificare: Joi, 30 August 2018
Carmen Matei, Avocat
Da , mulțumesc frumos.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Garantie masina de spalat dida5801 dida5801 Buna ziua, As dori sa stiu ce pot sa fac in urmatorul caz: - sunt persoana juridica si am cumparat o masina de spalat rufe pentru folosirea ei in cadrul ... (vezi toată discuția)
Service masina de spalt in garantie kamisa kamisa buna ziua! am solicitat unui service remedierea problemei aparute in perioada de garantie la o masina de spalat. centrigugarea nu functiona de cele mai multe ... (vezi toată discuția)
Bună seara, săptămâna trecută am trimis la depanero un laptop ... Bulents Bulents Bună seara, săptămâna trecută am trimis la depanero un laptop care ,,bâzâia.,, si se încălzea, pe 13 iunie a ajuns în service laptopul, pe 16 iunie ... (vezi toată discuția)