avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 898 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Se poate renunta la ghena de gunoi ?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Se poate renunta la ghena de gunoi ?

Intr-o intrebare anterioara am aratat ca subsolul blocului este deschis cu luminatoare la fiecare scara, iar tubulatura ghenelor de pe fiecare scara se varsa in subsol adica chiar in burta blocului. Acest viciu , ca nu stiu cum sa-i spun, creeaza mereu probleme de igiena , de miros , cu daunatori de tot felul (sobolani, gandaci) , cu reparatiile tevilor, atunci can ploua , atunci cand ninge ,din cauza gunoiului canalul de evacuare care este vai de capul lui se infunda. Un cosmar ! Intrebare: se poate renunta la ghenele din interior si sa se construiasca ceva in exterior ca la bl. de 4 et.?Cine poate face asta, in ce conditii, cereri, aprobari, avize,etc? Unde cu cine, cum trebuie sa procedam Avem spatiu suficient langa bloc si intr-un capat si in celalat. Nu stiu daca este zvon dar este adevarat ca in cativa ani ghenele vor fi eliminate din toate blocurile in urma unor directive Europene ? Cu multumiri.
Cel mai recent răspuns: cetateandezamagit , utilizator 00:52, 29 August 2018
Neajunsurile mentionate se datoreaza in principal de la neglijenta prestata ani dea randul de catre reprezantantii asociatiei de proprietari care aveau obligatia anula sa execute dezinsectia si deratizarea partilor comune
La imobil vechi din 1964 este dificil a se executa modificari care sa afecteze structura de rezistenta
Se poate pune in discutie eventuala modificare de externalizare parte comuna ghena numai in baza unei expertize tehnice imobiliare,care sa concluzioneze daca structura imobilului suporta executarea de treceri la fiecare nivel=gurile de ghena pentru fiecare nivel -operatie care ar sensibiliza substantial structura de rezistenta a cladirii
Aveti dreptate, neglijenta este a tuturor , inclusiv locatari. Se invoca mereu lipsa banilor. Este o realitate obiectiva si asta . Ne gandeam sa dezafectam ghenele, ca si cand nu ar exista , nemodificand nimic din constructie sau structura. Iar gunoiul sa fie dus cu punga , cum fac locatarii care stau in blocuri de 4 etaje, afara, in locuri amenajate cu imprejmuire de beton sau metalica. Nu stim insa daca legea permite sa se ia o asemenea hotarare in bloc, si cine poate amenaja acel loc si cu ce aprobari.
Ceea ce doriti dv implica responsabilitatea primariei care sa dispuna alocarea de spatiu din domeniu public pentru executare punct colectare reziduuri mrenajere-varianta care necesita o birocratie care depaseste necesitatile dv
In cazul dv ar fi necesar ca presedintele de asociatie sau comitetul executiv sa convoace adunare generala sa supuna discutiei necesitatea respectarii dispozitiilor in vigoare privitoare la obligatia executarii periodic a dezionsectiei si deratizarii partilor comune de imobil
Este o obligatie care o data realizata asigura siguranta de sanatate a locatarilor
Pentru preluarea gunoiului menajer este mai convenabil refacerea tubulaturii actuale -interventie care nu implica costuri suplimentare pentru expertiza tehnica,proiect tehnic,autorizatie de constructie,certificat de urbanism,etc-dupa cum ar necesita eventuala exteriorizare a ghenei de gunoi
Puteti sesiza primaria in scris (semanaturi de la toti locatarii), cu nr. de inregistrare/ data si cereti mutarea ghenei de gunoi in afara blocului.
Primaria poate obtine fonduri nerambursabile de la UE pentru astfel de investitii.
In localitati cu primari responsabili fata de soarta cetatenilor, astfel de fonduri s-au accesat si functioneaza ghene de gunoi amplasate subteran, pe domeniul public.
Primarii si in general alesii locali sunt greu de urnit. De cate ori trec pe la dvs. sa va ceara votul le aduceti aminte de solicitare.
Va multumesc inclusiv pentru sfatul final.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ghena gunoi amplasata prea aproape de geam Tiberiu9 Tiberiu9 Buna ziua! Am o problema cu amplasarea unei ghene de gunoi a blocului vecin la o distanta mai mica de 5 metri de geamul meu. Administratia blocului in care ... (vezi toată discuția)
Desfiintare tubulatura gunoi la bloc klaudya1974 klaudya1974 Buna seara! In conditiile in care asociatia de proprietari dintr-un bloc prevazut cu ghena (tubulatura) interioara pentru deseurile menajere nu mai doreste ... (vezi toată discuția)
Hotarare contestabila in ag gambette gambette A fost hotarata inchiderea pe perioada nedeterminata prin montare suporti lacate la capacele gurilor de acces prevazute la tubulatura ghenei de gunoi menajer ... (vezi toată discuția)