avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 543 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Care-i sarcina executorului???
Discuție deschisă în Executare silită

Care-i sarcina executorului???

Buna ziua,
avem o factura emisa si neincasata in martie 2008 in valoare de 21000 lei. In septembrie am avut proces, s-a emis hotararea, la recomandarea avocatului ne-am luat executorul, i-am platit pe amandoi cu suma specifica procentuala din suma de recuperat. Au fost cateva intalniri cu datornicii si noi+av+exec, au platit cam 10% din suma datorata prin factura initiala (cheltuielile de judecata si de executare sunt tot in sarcina lor cf hotararii judec.). Acum, noua ni se pare ca executorul nu prea mai are interes sa mai recupereze ceva, caci el oricum si-a luat banii. Intr-adevar firma respectiva nu are decat 2 leasinguri pe masini si trei spatii inchiriate, iar marfa lor este alimenatara, perisabila. Executorul zice sa mergem noi la ei sa-i rugam sa ne dea banii. Insa frate pentru ce i-am mai platit???? Ce se poate face? In primul rand care este procedura in acest caz? Nu avem cum sa le luam masinile daca nu ne dau banii????? Si executorul ce ar trebui sa faca pentru banii pe care i-a luat deja??? Sa ma puna tot pe mine sa caut datornicii si sa-i "rog frumos" sa-mi dea banii pentru care nici penalitati
n-am cum sa iau, caci a fost factura si nu contract!! Ajutati-ma va rog cu un sfat, multumesc.
Cel mai recent răspuns: Gabriela PĂDURARIU , Alte profesii 15:12, 11 Noiembrie 2009
Buna Ziua,
Daca debitorul dvs. are spatii de unde isi incaseaza chirie, problema dvs. este ca si rezolvata !

Pur si simplu solicitati execxutorului sa puna poprire asupra celor care au spatiile in chirie;
astfel ei vor fi obligati sa plateasca catre dvs. in mod direct chiria si astfel va recuperati banii;
ma mir ca avocatul/executorul nu au facut deja acest lucru;

Avocat Boncu
Nu ei sunt proprietarii spatiilor, ci sunt chiriasii. Insa proprietarii sunt ceva neamuri de-ale lor si le iau undeva la 4-5 mil/6 luni...!!!!
Daca executorul judecatoresc, nu a identificat bunuri mobile/imobile sau conturi (pentru a pune poprire pe contul firmei in cauza), posibil sa nu aiba ce executa...

Suma platita executorului judecatoresc, cu titlu de cheltuieli de executare, o puteti recupera tot de la "societatea debitoare" iar daca nu ati fi achitat aceste sume, executorul nu ar fi fost obligat sa demareze procedura executarii silite.
Ok, am inteles ca trebuie platit inainte (desi acum am aflat ca exista firme care-si primesc procentul in momentul recuperarii datoriei), insa nu se poate face nimic cu acele leasing-uri? Ni s-a spus ca nu - as mai vrea o parere-doua. Insa mai am o intrebare: trebuie sa sunam noi debitorii dupa bani, tb sa mergem noi la ei dupa bani? Nu vad rostul executorului...Caci dupa un an si ceva, am primit prin "bunavointa" debitorului doar 1000 lei, caci executorul nu l-a impresionat prea tare, dupa cum arata si suma....
Noi tremuram cand primim vreo somatie de la fisc, insa ei cred ca au primit vreo 5 cel putin pana acum si...daca au vazut ca nu le face nimeni nimica...pai sa fie ei prosti si sa plateasca cand pot foarte bine...sa ramana cu banii in buzunar??? Este posibil sa nu-mi recuperez niciodata banii??
A fost alegerea dvs. sa apelati la executor..sau ma rog, avocatul va consiliat in sensul acesta, deci principiul disponibilitatii se aplica si in executarea silita. Executorul judecatoresc nu "are interes" in dosarul executional care l-a constituit in baza cererii dvs. El indeplineste un serviciu de interes public.

Din pacate da, este posibil sa nu mai recuperati niciodata debitul intrucat si dreptul de a cere executarea silita se prescrie in termen de 3 ani din momentul in care s-a nascut acest drept.
Chiar daca veti face diverse acte de executare ...probabil la un moment dat executorul va omite sa mai incheie vreun act de urmarire..sa mai verifice solvabilitatea debitorului..intervine perimarea , apoi prescriptia.

Trebuia sa verificati solvabilitatea debitorului mai inainte de a incheia contractul cu executorul.

Alte discuții în legătură

Competenta executorilor judecatoresti Cristianna Cristianna Buna ziua!Am de executat silit o hotarare judecatoreasca in care o firma ne este datoare 300.000 milioane lei impreuna cu dobanda legala.Firma se afla la 500 ... (vezi toată discuția)
Merita executarea? liveomars liveomars Mama are la tara o casa in care nu locuieste nimeni.Acum un an si jumatate i-au disparut niste bunuri din casa respectiva,a chemat politia,in urma anchetei au ... (vezi toată discuția)
Executare silita sebyxvs sebyxvs Am urmatoarea situatie: Prin anul 2009 am luat o masina de transport noua in leasing (pe societate comerciala) cu plata unui avans de 25%. Dupa cateva luni, ... (vezi toată discuția)