avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 877 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... pierderi apa rece
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

pierderi apa rece

Buna ziua, doresc indrumare in urmatoarea problema. In luna septembrie s-a spart teava de apa rece la subsolul scarii si apometrul principal pe scara a inregistrat 240 mc apa rece la 16 apartamente, cate suntem pe scara. Administratorul a impartit factura aleator: celor cu apometre le-a bagat pe apartament 3 mc in plus iar noi restul, cei fara apometre platim restul. In conditiile in care luna de luna se inregistreaza pe apometrul principal 80-85 mc apa rece, care este calculul (metoda) corect. Nu se poate lua in calcul factura obisnuita, fara tevi sparte? Cam cum se deduce care este pierderea datorata teavii sparte? Va multumesc pentru orice fel de indrumare.
Cel mai recent răspuns: fanny , utilizator 12:57, 8 Noiembrie 2009
Buna ziua !
Avand in vedere ca subsolul scarii este proprietate comuna, atunci este normal ca pierderile sa se imparta egal la toti locatarii( la cate apartamente sunt).
Regulament-Cadru privind infintarea si functionarea Asociatiilor de Proprietari
Publicat in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 393 / 1997.
CAPITOLUL 1
Dispozitii generale, definitii.
..............................
ARTICOLUL 3
Termenii utilizati in prezentul regulament au urmatorul inteles:
...........................
c) Prin proprietate comuna se intelege toate partile dintr-o cladire aflata in proprietate, care nu sunt apartamente si care sunt destinate folosirii in comun de catre toti proprietarii din acea cladire.
Proprietatea comuna este indivizibila si este detinuta de proprietarii apartamentelor individuale, conform cotelor calculate. Proprietatea comuna include toate partile proprietatii care sunt in folosinta comuna, ca: terenul pe care este construita cladirea, curtea inclusa, fundatia, structura de rezistenta, acoperisul, terasele, cosurile de fum, scarile, holurile, pivnitele, subsolurile, casa scarii, tubulatura de gunoi, rezervoarele de apa, ascensoarele. Proprietatea comuna include instalatii ale cladirii aflate in folosinta comuna cu care a fost inzestrata cladirea in timpul constructiei sau cu care a fost dotata mai tarziu de catre proprietari, ca de exemplu: canale pluviale, paratrasnete, antene, instalatii de telefonie, instalatii electrice, conducte de apa, sisteme de incalzire si conducte de gaze care pot trece prin proprietatea comuna pana la punctele de distributie din apartamentele individuale.
........................
i) Prin cheltuieli comune se intelege cheltuielile sau obligatiile financiare ale asociatiei, care sunt legate de proprietatea comuna sau care nu pot fi inregistrate pe fiecare locuinta.
Cu stima !
Va multumesc pentru raspuns dar cu intrebarea mea cum ramane? Am inteles ca platim toti dar cum?
Se aduna consumul celor cu apometre.
Pentru cei fara apometre se calculeaza un consum mediu, asa cum au avut pana la incident.
Se aduna cele doua consumuri si se scad din factura care contine acea pierdere mare.
Acel rest se imparte dupa:
- nr.persoane;
- cota-parte indiviza;
- consum.......
sau o combinatie intre aceste metode. Nu exista o reglementare legala de impartire a pierderilor de apa. Metoda este lasata la latitudinea asociatiilor de a-si alege modul de impartire.
va multumesc mult=D>

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conducta de apa sparta si consumul facturat de distribuitorul local asociatiei alcibiade alcibiade Buna ziua, Locuiesc in cadrul unei asociatii unde s-a spart conducta de apa la subsolul blocului , din cauze necunoscute . Este corect ca distribuitorul sa ... (vezi toată discuția)
Nu vreau sa mai platesc pierderile de la apa rece danalungu danalungu E adevarat ca daca schimb apometrele sau aduc la asociatie un butetin de verificare metrologica a apometrelor nu voi mai plati pierderile de la apa ... (vezi toată discuția)
Tabel lunar cu plata la intretinere ContSters94817 ContSters94817 In fiecare luna in tabelul afisat cu intretinerea apare rubrica cu indexul citit de proprietar pe apometre la apa calda si apa rece si suma aferenta ... (vezi toată discuția)