Am primit amenda pe un drum cu acces interzis unde nu aveam obligatoriu la dreapta de pe drumul de unde ieseam. Incadrarea a fost pusa ca incalcarea art. 111 OUG 195/2002 rep si sanctionata de articolul 99/2 si art 108.
Intrebarea mea este, pot invoca in contestatie lipsa semnului de circulatie avand in vedere ca ieseam de pe o strada privata si politistii m au informat ca cei de la drumuri si poduri nu iau in calcul strazile private (dar totusi eu neavand semn nu aveam de unde sa stiu ca e sens unic), si ulterior pot lua in calcul faptul ca articolul 111 nu este incadrat corect deoarece vorbeste despre retinerea permisului si nu despre circulatia pe un drum cu acces interzis?
Pentru indicarea gresita a textului de lege a presupusei fapte contraventionale se poate solicita nulitatea absoluta a procesului-verbal de contraventie, indicarea gresita a textul de lege echivaland cu lipsa indicarii acestuia (exista practica judecatoreasca in acest sens). Indicarea gresita a textului de lege lipseste practic "contravenientul" de posibilitatea de a se apara, necunoscand (in lipsa textul de lege) fapta pentru care a fost sanctionat.
Mai mult decat atat, sa nu pierdeti din vedere faptul ca beneficiati de prezumtia de nevinovatie, partea care a intocmit procesul-verbal fiind pusa in situatia de a dovedi in mod neindoielnic savarsirea presupusei faptei.
Da, lipsa semnului se poate invoca in contestatie, mai bine spus, e obligatoriu de invocat.
Sa verificati varianta actualizata a OUG 195/2002 (in masura in care veti formula plangerea singur) intrucat la o prima analiza a textelor indicate de dumneavoastra acestea au alt continut.
Formulati plangere contraventionala solicitand anularea procesului verbal de contraventie. Incadrarea faptei este gresita. La intersectie, pe drumul pe care ati circulat , nu exista niciun indicator care obliga conducatorii auto sa vireze obligatoriu intr-o anumita directie si un anumit sens. Fiind vorba de un drum prvat instalarea indicatorului rutier intra in atributiile proprietarului drumului.. Solicitati introducerea in cauza a proprietarului drumului privat..
ing. Ioan Ciobanu