avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1819 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenitor direct deposedat prin contract v/c cu ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenitor direct deposedat prin contract v/c cu uzufruct viager

Buna ziua,
Solicit o opinie in urmatoarea problema:
Tatal meu a decedat recent. In ultimii noua ani a zacut paralizat, in urma unui accident vascular cerebral. In aceasta perioada a fost ingrijit de a doua sa sotie(mama mea vitrega), care a beneficiat de pensia mare a lui, si de indemnizatia de intretinere persoana cu handicap-gradul I. Ambii locuiau in apartamentul proprietate comuna, achizitionat in timpul casatoriei. Mai am un frate vitreg, copilul sotiei din alta casatorie, pe care tatal meu nu l-a infiat de drept.
Problema consta in faptul ca la notar, la dezbaterea succesiunii, am aflat ca masa succesorala dupa decesul tatalui, nu cuprinde cota sa din imobil. Acesta se datoreaza unui act de vanzare-cumparare cu drept de uzufruct viager, redactat si autentificat notarial acum doi ani, prin care fratele meu vitreg a cumparat integral imobilul, de la ambii proprietari(tatal meu si mama sa). Suma declarata in contract corespunde valorii imobilului, si provine dintr-o donatie... :).
Intrebarea este: ce sanse mai am sa obtin ceva din suma primita de tatal meu in urma vanzarii?
(in contextul in care fiind paralizat nu putea cheltui un ban, mai ales o suma foarte mare, iar cheltuielile de intretinere si de boala erau acoperite, mai mult decat suficient, de pensia sa).
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters97658 , utilizator 19:36, 9 Noiembrie 2009
Sanse minime !
Faptul ca a fost incheiat contractul de vanzare-cumparare acum 2 ani , iar banii nu au fost pusi in conturi personale , ( nici nu ar fi avut cum daca nu i-a primit ) ma face sa cred ca nu veti primi nimic .
Nu aveti sanse dact daca banii mai exista pe undeva.
Adica in cont, cum s-a arat si mai sus, etc.
Daca actul juridic a fost incheiat in conditii in care legalitatea acestuia este insa indoielnica se poate incerca o judecata.
Dar trebuie bine analizata situatia inca dinainte de proces si nu in timpul acestuia.
buna ziua!
puteti merge la un BNP, daca mai exista si alte bunuri in masa succesorla aveti posibilitatea sa dezbateti pe acele bunuri, daca nu mai exista puteti macar sa faceti demersuri pt obtinerea unui Certficat de Caliatate de Mostenitor, iar cu acesta sa mergeti pe la banci si sa vedeti daca sunt deschise conturi pe numele tatalui dvs.
Am luat varianta propusa in calcul, dar am senzatia ca o sa alerg dupa "cai verzi pe pereti". Intrucat banii au fost virtuali, declarati doar in contract. Nu pot demonstra acest lucru, dar ma intreb daca pot pasa maimuta, adica sa cer sa imi demonstreze ei cheltuirea banilor ?

Multumesc.
buna ziua!
in calitate de reclamant sarcina probei va incumba dvs.

Alte discuții în legătură

Succesiune, eventual proces.as avea nevoie de ajutor într-o situație mai complicata. in ... Carmen7803 Carmen7803 As avea nevoie de ajutor într-o situație mai complicata. In 2015 mama suferă un avc in urma căruia rămâne cu afazie mixta (fara posibilitatea de a scrie, ... (vezi toată discuția)
Succesiune bani depusi in banca roxanam79 roxanam79 buna seara am o intrebare am primit o citatie in care sunt chemat sa dezbat o succesiune a unui bun imobil( care imi apartine printr-un contract de ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! declaratie subsemnata... , cetatean roman, cnp.... ... Puternicus Puternicus Buna ziua! Declaratie Subsemnata... , cetatean roman, Cnp.... domiciliata in mun...., identificata...., in calitate de fiica a defunctului...., decedat la ... (vezi toată discuția)