Buna ziua.Va rog să-mi spuneti daca acordarea de zile libere pentru casatoria proprie este valabila la nivel national?Ma casatoresc dar de la serviciu nu-mi acorda nici o zi libera pe motiv ca este a doua casatorie...tin sa mentionez ca prima casatorie a avut loc pe cand lucram in alta parte...am drept sa beneficiez sau nu?multumesc
1. Art.152 C.mun.
(1) În cazul unor evenimente familiale deosebite, salariaţii au dreptul la zile libere plătite, care nu se includ în durata concediului de odihnă. (2) Evenimentele familiale deosebite şi numărul zilelor libere plătite sunt stabilite prin lege, prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.
Astfel:
Pentru sectorul privat, acordarea acestor zile trebuie sa fie prevazuta in cm aplicabil ori in reg.intern al angajatorului.
Pentru sectorul bugetar exista prevederi legale prin care sa beneficiati de un numar de zile de concediu plătit in cazul casatoriei. (pentru personalul contractual - HG 250/1992 sau OG 6/2007 - pentru functionarii publici sunt zile lucratoare).
2. Procedura - modul , cand etc. - de acordarea zilelor libere platite in cazul unor evenimente familiale deosebite, ar trebui sa se regaseasca in contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.
Prin urmare, verificati daca este posibil ceea ce doriti dvs.
Daca in CCM sau in RI se acorda zile libere pentru casatorie si nu se precizeaza explicit ca zilele nu se acorda in cazul in care angajatul a mai fost casatorit si a beneficiat de zile libere la acelasi angajator sau alt angajator atunci nu exista temei legal sa nu fie acordate.
Banuiesc ca nu v-au cerut sa aduceti adeverinta de la angajatorul unde ati fost angajat cand v-ati casatorit prima data prin care sa confirme/infirme daca ca ati beneficiat de zile libere!
Cand am întrebat mi s-a raspuns că unitatea în care lucrez nu are CCM ci RI in care se precizeaza ca zile libere pentru casatorie se acordă o singură data....(fara a mai scrie si altceva)...deci,citez:"în cazul dvoastra nu se acorda"...
cyan
Moderator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
CCM, cim sau RI nu pot restrictiona drepturile unui angajat (de care beneficiaza si ceilalti angajati) pe motiv ca a beneficiat de ele cand era angajat la alt angajator!
De altfel, daca nu mai scrie si altceva se intelege ca nu se poate face referinta la casatoria angajatului incheiata cand era angajatul altei organizatii.
De exemplu, nu i se acorda bonuri de masa, prime, zile libere pentru nasterea unui copil (doar a mai avut copii!), pentru casatorie (actualul angajator nu a platit zilele libere ale fostului angajator!), etc.
Opinia mea este ca refuzul reprezinta un abuz din partea angajatorului neacordarea zilelor libere stipulate in RI si se incadreaza aici
Art. 5-Codul muncii
(1) În cadrul relaţiilor de muncă funcţionează principiul egalităţii de tratament faţă de toţi salariaţii şi angajatorii.
(2) Orice discriminare directă sau indirectă faţă de un salariat, bazată pe criterii de sex, orientare sexuală, caracteristici genetice, vârstă, apartenenţă naţională, rasă, culoare, etnie, religie, opţiune politică, origine socială, handicap, situaţie sau responsabilitate familială, apartenenţă ori activitate sindicală, este interzisă.
(3) Constituie discriminare directă actele şi faptele de excludere, deosebire, restricţie sau preferinţă, întemeiate pe unul sau mai multe dintre criteriile prevăzute la alin. (2) , care au ca scop sau ca efect neacordarea, restrângerea ori înlăturarea recunoaşterii, folosinţei sau exercitării drepturilor prevăzute în legislaţia muncii.