avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 925 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Investiție în casa iubitului. Se poate face un act ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Investiție în casa iubitului. Se poate face un act la notar ca, în cazul unei eventuale despărțiri, să fiu despăgubită cu jumătate din suma cheltuită de amândoi?

Buna ziua. Am si eu o intrebare: urmeaza sa remodelam casa iubitului cu un imprumut de nevoi personale pe numele iubitului deoarece el are salariul mai mare. Problema este ca mama lui, care este proprietara in prezent, nu vrea sa treaca casa pe numele amandurora ca nu suntem casatoriti ci doar pe numele lui. Intrebarea mea este, ce pot face pentru a ma asigura? Se poate face un act la notar intre mine si iubit ca in caz de o eventuala despartire sa ma despagubeasca cu jumatate din valoarea pe care am investito amandoi? Si daca da, cum as putea sa demonstrez ca am investit si eu daca imprumutul se face doar pe numele lui?
Multumesc. O zi buna!
Ultima modificare: Duminică, 2 Septembrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: 3UGA , utilizator 16:17, 7 Septembrie 2018
Sau, imediat dupa ce cumpara, ii solicitati sa va vanda o cota din casa, si abia apoi incepeti cu investitiile.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
desi de principiu sunt de acord ca nu e prea bine sa investesti in bunul altuia (cum spuneti, nu se stie ce aduce ziua de maine, iar sub acest aspect mie mi se pare irelevant ca sunteti casatorita sau nu), puteti incheia o conventie, un contract, chiar la notar (deci autentificat), in care sa se recunoasca ca aveti un drept de creanta in cuantum de.... (evaluati, cred ca puteti aprecia cu cat veti contribui), reprezentand.... (detaliati ce anume cheltuieli sustineti). Fiind autentificat, va avea alta forta juridica si executorie, notarul va va ajuta sa formulati clauzele, in functie de ce va intereseaza.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu exista o asemenea convenție, prin care se "recunoaște " ceva.
Asa, fiecare am recunoaște ce ne convine și am îmbrăca sub forma recunoașterii niste situații neclare, incerte, greu de calificat din punct de vedere juridic.
Cel mult se poate încheia un contract de împrumut sau de donație.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
cum sa nu poti recunoaste ca datorezi bani cuiva? aici notarul ar sti mai bine forma, ca sa corespunda actelor notariale. altfel, sub semnatura privata, pot sa admiti ca datorezi cuiva bani,nu vad niciun impediment legal pt asa ceva. Daca se face contract de imprumut, atunci ar trebui sa se prevada si un termen de restituire, or nu am inteles ca asa ceva doreste doamna, sa isi recupereze vreun ban,cu exceptia situatiei in care s-ar desparti. Donatia nu are niciun sens in acest caz, ca nu a manifestat intentia de a da banii neconditionat. Sigur, se pot face donatii sub conditie, dar mi se pare mai complicat asa ceva.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Concubinajul nu este asimilat casatoriei.

Concubinii dobandesc bunuri proprii, ori bunuri proprietate comuna pe cote-parti.

Cota-parte din dreptul de proprietate este una individualizata.

Daca dumneavoastra investiti sume de bani, efectuand acte de amenajare asupra bunului partenerului dumneavoastra, aveti un drept de creanta.

Acest drept de creanta trebuie demonstrat, prin orice mijloc de proba .( materialul probator in instanta este reprezentat de inscrisuri, interogatoriu, martori, expertiza de specialitate).

Asadar, daca doriti sa faceti o investitie, pastrati chitantele , facturile, contractele de prestari servicii, bonurile fiscale, in vederea cuantificarii dreptului de creanta.

Prietenul dumneavoastra poate sa dea o declaratie notariala prin care va recunoaste investitia, precum si suma de bani investite.

Declaratia notariala poate fi folosita in proces.

Hotararea va cuantifica o suma de bani, reprezentata de dreptul de creanta.

In cazul neplatii sumelor de bani cuvenite, puteti proceda la executarea silita a prietenului dumneavoastra, executarea silita fiind initiata in toate formele sale ( vizand atat bunurile mobile, imobile, precum si veniturile realizate ).

Dreptul de creanta este supus termenului de prescriptie, cel de trei ani.

Si eu va sugerez sa nu investiti sume de bani in vederea amenajarii bunului prietenului dumneavoastra, procesele cu acest obiect fiind complexe, de durata , si totodata, costitoare.

Ultima modificare: Luni, 3 Septembrie 2018
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

Alte discuții în legătură

Partaj parinti necasatoriti catalin_ovidiu catalin_ovidiu As dori sa stiu care sunt drepturile si obligatile parintilor in cazul unei despartiri a doi concubini care au un copil. Am locuit impreuna in strainatate o ... (vezi toată discuția)
Achizitionare locuinte - tineri necasatoriti bianca.blendea bianca.blendea Eu si prietenul meu dorim sa ne achizitionam o locuinta (nu suntem casatoriti). Dorim ca amandoi sa fim proprietarii locuintei in acte si avansul sa-l dam ... (vezi toată discuția)
Impartire apartament cumparat in timpul concubinajului Rotaru_Iulia Rotaru_Iulia Buna ziua Am achizitionat un apartament prin programul prima casa, contractand credit pentru 70% din valoare, restul fiind suportata de mama mea (fara a ... (vezi toată discuția)