avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 466 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... angajatorul a amanat incetarea contractului
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

angajatorul a amanat incetarea contractului

Buna ziua,

Am lucrat la o firma unde mi-am dat demisia.

Demisia a fost inregistrata si mi-am respectat termenul de preaviz de 20 de zile lucratoare.

Ulterior trecerii acestor 20 de zile lucratoare nu m-am mai prezentat la locul de munca, dar angajatorul tot ma suna si facea presiuni asupra mea sa mai raman angajat la ei pana la terminarea unui proiect la care lucram in momentul respectiv. Mentionez ca eu nu am nici o astfel de obligatie contractuala si mereu le-am spus ca nu doresc sa mai continui si ca raman doar pana la expirarea preavizului, cand va inceta contractul.

Angajatorul trebuia sa-mi inchida contractul de munca la expirarea preavizului, dar nu a facut-o si a facut inchiderea abia 2 saptamani mai tarziu, atunci a transmis in revisal incetarea contractului.

Acum ma amana sa-mi dea decizia de incetare, in care am aflat ca pe langa ce trebuie sa contina o decizie de incetare, a mai adaugat un text in care spune ca-mi asum penalitatile pe respectivul proiect pe care am lucrat, pentru nefinalizarea lui.
La acel proiect inca se lucreaza si nu are nici o relevanta plecarea mea, din moment ce mi-am respectata preavizul contractual.

Intrebarile mele, daca ma puteti ajuta sunt urmatoarele :

1, se emite decizie de incetare in cazul demisiei, cu atat mai mult cu cat decizia este datata la 2 saptamani intarziere fata de data la care mi-a expirat preavizul ?

2. ce demersuri trebuie sa fac pentru a se corecta data de incetare si sa fie trecuta cea corecta, adica in ziua expirarii preavizului pentru a nu fi acuzat de lucruri ce ar fi putut sa se intample la firma in perioada in care nu mai eram angajat

3. este legala adaugarea acelui text in decizia de incetare, cum ca eu imi asum orice prejudiciu provocat firmei pentru ca nu am ramas pana la finalizarea proiectului si tot odata este specificat ca eu mi-am asumat acest lucru, desi nu mi-am asumat niciodata. Practic decizia de incetare prezinta o "clauza" prin acest text, mie nu imi pare legal, decizia de incetare o vad ca o decizie de incetare, iar mai apoi de ce este raspunzator fiecare se va vedea in contractul de munca si actele aditionale.

4. cum de a putut angajatorul amana cu 2 saptamani inregistrarile de incetare in revisal, demisia nu se inregistreaza la ITM sau revisal ?

Multumesc,
Ultima modificare: Sâmbătă, 1 Septembrie 2018
no_one, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:44, 1 Septembrie 2018

1, se emite decizie de incetare in cazul demisiei, cu atat mai mult cu cat decizia este datata la 2 saptamani intarziere fata de data la care mi-a expirat preavizul ?

Legea prevede ca ,raportul de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz, dar nu specifica si data cand trebuie emisa/comunicata deciza de incetare a c.i.m.

2. ce demersuri trebuie sa fac pentru a se corecta data de incetare si sa fie trecuta cea corecta, adica in ziua expirarii preavizului pentru a nu fi acuzat de lucruri ce ar fi putut sa se intample la firma in perioada in care nu mai eram angajat

Actiune in instanta - Tribunalul in raza caruia domiciliati.

3. este legala adaugarea acelui text in decizia de incetare, cum ca eu imi asum orice prejudiciu provocat firmei pentru ca nu am ramas pana la finalizarea proiectului si tot odata este specificat ca eu mi-am asumat acest lucru, desi nu mi-am asumat niciodata. Practic decizia de incetare prezinta o "clauza" prin acest text, mie nu imi pare legal, decizia de incetare o vad ca o decizie de incetare, iar mai apoi de ce este raspunzator fiecare se va vedea in contractul de munca si actele aditionale.

Legislatia numai in anumite situatii - concediere - prevede continutul deciziei de incetare a c.i.m.
Chiar si fara acea mentiune,se poate angaja raspunderea patrimoniala a dvs. in cazul in care ati cauzat un prejudiciu angajatorului.

4. cum de a putut angajatorul amana cu 2 saptamani inregistrarile de incetare in revisal, demisia nu se inregistreaza la ITM sau revisal ?

Incetarea c.i.m. se transmite doar in REVISAL ... programul REVISAL nu are de unde sa stie care este realitatea ,accepta ceea ce se introduce si doar in anumite situatii da eroare.
Cornel Vasile, Consilier juridic

Legea prevede ca ,raportul de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz, dar nu specifica si data cand trebuie emisa/comunicata deciza de incetare a c.i.m.

problema mea era ca si inregistrarea in revisal s-a facut cu 2 saptamani intarziere si apare ca am lucrat la firma cu 2 saptamani mai mult decat am lucrat

Legislatia numai in anumite situatii - concediere - prevede continutul deciziei de incetare a c.i.m.
Chiar si fara acea mentiune,se poate angaja raspunderea patrimoniala a dvs. in cazul in care ati cauzat un prejudiciu angajatorului.

Nu am facut nici un prejudiciu, angajatorul a facut un contract cu un beneficiar pe niste termene foarte stranse (contract pe care nu-l cunosc in care nu stiu ce clauze are) pe care nu le poate respecta din cauza lipsei de personal. Pe acest proiect lucrand mai multi oameni. Dar acum prin acel text imi imputa mie eventuale prejudicii produse, printr-o formulare de genul : "d-nul ... .... cunoaste cum ca nefinalizarea proiectului .... pana la data de .... asa cum si-a asumat, creeaza un prejudiciu firmei ... ce-i va fi comunicat ulterior"
Desi, eu nu am vazut niciodata acel contract, nu ma ocup de contracte, nu am promis niciodata finalizarea unui proiect pana la o anumita data, sunt lucruri care acum le stipuleaza si nu cred ca este legal.
Cum pot semna de primire decizia cand contine minciuni cu care nu sunt de acord si este o razbunare a angajatorului ca nu am ramas angajat pana la finalizarea proiectului. Daca semnez asa ceva nu inseamna ca sunt de acord ?

multumesc,
1. Puteti sesiza ITM_ul si/sau promova o actiune in instanta cu privire la data incetarii c.i.m.

2. Nu avem de unde sa stim si ce crede angajatorul dvs cu privire la prejudiciul pe care l-ati acuzat ... de exemplu, daca angajatorul s-a angajat la un proiect, bazandu-se pe un anumit numar de salariati, plecarea unuia dintre ei poate crea un disconfort acestuia si implicit un prejudiciu.

3. Daca semnati decizia , asta nu inseamna ca sunteti si de acord .... asa cum v-am spus, o puteti contesta in instanta.

2. Nu avem de unde sa stim si ce crede angajatorul dvs cu privire la prejudiciul pe care l-ati acuzat ... de exemplu, daca angajatorul s-a angajat la un proiect, bazandu-se pe un anumit numar de salariati, plecarea unuia dintre ei poate crea un disconfort acestuia si implicit un prejudiciu.

Dar aceasta este strict grija angajatorului, cum isi negociaza contractele si cati angajati are pentru a si le respecta.
Mai departe eu ma supun firmei prin contractul meu individual de munca si nu prin contractele pe care le face firma cu terti.
Tocmai de aceea exista si perioada de preaviz, in care angajatorul cauta inlocuitor pentru a nu avea surpriza ca nu are oameni, in rest in lipsa unui act aditional sau a unei specificari in contract in care stau pana la finalizarea unui proiect, am dreptul sa-mi dau demisia cu preaviz oricand.
Corect ?

Pe de alta parte angajatorul nu poate fi acuzat de rea credinta pentru ca a incetat contractul cu 2 saptamani mai tarziu decat prevede demisia mea, timp in care a pus presiune asupra mea sa revin la firma desi imi expirase preavizul si nu avea nici un drept sa faca asta ?

multumesc,
Tocmai de aceea exista si perioada de preaviz, in care angajatorul cauta inlocuitor pentru a nu avea surpriza ca nu are oameni, in rest in lipsa unui act aditional sau a unei specificari in contract in care stau pana la finalizarea unui proiect, am dreptul sa-mi dau demisia cu preaviz oricand.
Corect ?

Nu mi se pare corecta niciuna dintre afirmatii , mai ales partea cu actul aditional deoarece : Nimeni nu poate fi obligat sa munceasca sau sa nu munceasca intr-un anumit loc de munca ori intr-o anumita profesie, oricare ar fi acestea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie fara preaviz mary-_2813 mary-_2813 Buna,eu lucrez la o firma de distributie de 2 luni si un pic,24.03.2011 m-am angajat mi-au facut contract pe 2 luni,apoi pe 24.05.2011 mi-au facut act ... (vezi toată discuția)
Anunt incetare cim la revisal goby goby Sunt presedinte de bloc. Pe 28.12.2012 administratorul blocului angajat cu CIM timp partial, si-a dat demisia in scris conf.art 81alin.7 CM, care a fost ... (vezi toată discuția)
Incetare cim conf art 81 alin 7 anieta anieta Buna ziua inca o data, Revin cu o alta intrebare, cu privire la incetarea CIM conf. art 81 alin 7 din Codul Muncii: Se poate face incetarea CIM a unui ... (vezi toată discuția)