Din casnicia anterioara ,am un baietel de 12 ani. Hotararea de divort este definitiva si irevocabila,iar tatal copilului a fost obligat sa plateasca pensia alimentara de 80 de lei lunar ,el lucrand fara forme legale si tinand cont de salariul minim pe economie din anul 2007 cand am divortat. Initial imi doream ca sotul actual sa il infieze pe baietel,tatal biologic fiind de acord,insa ma gandesc ca este dreptul copilului si nu cred ca iau cea mai buna decizie. Cum as putea sa procedez daca tatal nu si-a respectat angajamentul de a plati pensia alimentara timp de 11 ani ? Se mai poate face ceva ?
Sentinta poate fi pusa in executare silita, putand fi recuperate sumele datorate ca pensie de intretinere care inca nu s-au prescris, respectiv prestatiile pe ultimii trei ani anteriori cererii de executare.
De asemenea, se poate face plangere prealabila cu privire la savarsirea infractiunii de abandon de familie, in modalitatea prevazuta de art. 377 alin. (1) lit. c) din Codul penal, daca se poate retine reaua-credinta a celui obligat la plata pensiei.
Si daca el nu lucreaza cum se pot recupera banii ? Din cate stiu are ajutor social si mai munceste cu ziua,tocmai ca sa nu plateasca copilului pensia alimentara
Pensie alimentara
sobeccorina
buna ziua.am divortat din 2011,in urma divortului mi-a dat tutele exclusiva a minorului,urmand ca tatal sa plateasca pensie alimentara de 160 ron.nu a platit ... (vezi toată discuția)