avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 613 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Forumul specialiştilor - index al ... Orele de religie in scoli - prin ce lege au fost ...
Discuție deschisă în Forumul specialiştilor - index al legilor aplicabile unor cazuri din practica judiciară

Orele de religie in scoli - prin ce lege au fost introduse?

Stimati colegi,

Prin ce lege sunt reglementate orele de religie in scoli? Ma refer mai ales la modalitatea prin care parintii pot sa cere ca copilul lor sa NU urmareasca orele de religie.

problema potentiala se pune in modul urmator: Dupa cum stiu eu, ambii parinti trebuie sa declara in scris, daca vor, ca copilul lor sa NU urmeze ora de religie la scoala.

In majoritatea cazurilor, bineinteles, acest lucru nu poate fi considerat drept problema, dar ce se intampla, daca unul din parinti nu vrea ca copilul sa urmeze orele de relgie, iar celalat parinte doreste acest lucru (aceiasi argumentatie se aplica probabil si daca parintii au religii diferite).

Astfel ajungem intr-o situatie, in care parintii NU au, de fapt, drepturi egale cu privire la cresterea copiilor. Si nu numai atat: Se ajunge intr-o situatie de pat, o situatie care este chiar in stare sa distruga o familie.

Pentru a pune in aplicare intr-adevar liberatatea constitutianala a constiintei (care include nu numai posibilitatea de a se alatura unui cult, dar si posibilitatea de a nu se alatura nici unui cult) si egalitatea sotilor in cadrul casatoriei, legea ar trebui sa prevada necesitatea acordului explicit a ambelor parti pentru ca:

1. copilul sa urmeze orele de religie la scoli publice;
2. copilul sa fie dus la slujbele religioase.

Bineinteles imi este clar, ca parintii ar trebui sa sa intelege in interesul copiilor in acest subiect, dar legislatia actuala favorizeaza clar cei care vor sa-si vada copii la orele de religie si chiar ca face posibil acest lucru FARA ca sa fie necesara o intelegere amiabila intre parinti.

Ce ziceti?


PS. Stiu, ca in Noul Cod Civil in partea despre familia este mentionat explicit, ca copilul are dreptul din varsta de 14 de ani sa-si aleaga singur religia. Oare cum se va aplica acest lucru in practica? Si daca copilul (prin alegerea unei religii) isi asuma obligatii patrimoniale (vezi tematica capacitatii de exercitu)? Ar fi in acest caz actul prin care minorul s-a alaturat unui cult religios nul/anulabil in intregme, sau numai patrea cu obligatiile patrimoniale? Iar cum ramana cu autoritatea parinteasca care da posiblitatea de a-i interzice copilului de a participa la slujbele religioase a cultului respectiv?
Ultima modificare: Luni, 9 Noiembrie 2009
ContSters20980, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters20980 , utilizator 11:10, 9 Noiembrie 2009
Miklos MUHI a scris:
Prin ce lege sunt reglementate orele de religie in scoli? Ma refer mai ales la modalitatea prin care parintii pot sa cere ca copilul lor sa NU urmareasca orele de religie.

Salut,
Eu am mai scris deja despre asta aici: [ link extern ] /

Pe scurt, nu e obligatoriu de urmat si se rezolva printr-o cerere.
Ultima modificare: Luni, 9 Noiembrie 2009
ContSters20980, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ora de religie, situatii controversate tarkan tarkan 1. Parintii sunt de religii diferite. Cine hotaraste inscrierea la ora de religie in cazul in care parintii sunt casatoriti? Dar in cazul in care sunt ... (vezi toată discuția)
Religia in scoli j_ j_ Buna ziua.Sunt in clasa a XII-a ,nu cred in dumnezeu si vreau sa fac o cerere ca sa nu mai particip la orele de religie deoarece consider ca este injositor sa ... (vezi toată discuția)
Ora de religie si programul copiilor care nu participa la ea sandoor sandoor Buna ziua, intrebarea mea este in legatura cu ora de religie din scoli, practic saptamana trecuta s-a cerut sa semnam sau nu un formular prin care exprimam ... (vezi toată discuția)