Prin ce lege sunt reglementate orele de religie in scoli? Ma refer mai ales la modalitatea prin care parintii pot sa cere ca copilul lor sa NU urmareasca orele de religie.
problema potentiala se pune in modul urmator: Dupa cum stiu eu, ambii parinti trebuie sa declara in scris, daca vor, ca copilul lor sa NU urmeze ora de religie la scoala.
In majoritatea cazurilor, bineinteles, acest lucru nu poate fi considerat drept problema, dar ce se intampla, daca unul din parinti nu vrea ca copilul sa urmeze orele de relgie, iar celalat parinte doreste acest lucru (aceiasi argumentatie se aplica probabil si daca parintii au religii diferite).
Astfel ajungem intr-o situatie, in care parintii NU au, de fapt, drepturi egale cu privire la cresterea copiilor. Si nu numai atat: Se ajunge intr-o situatie de pat, o situatie care este chiar in stare sa distruga o familie.
Pentru a pune in aplicare intr-adevar liberatatea constitutianala a constiintei (care include nu numai posibilitatea de a se alatura unui cult, dar si posibilitatea de a nu se alatura nici unui cult) si egalitatea sotilor in cadrul casatoriei, legea ar trebui sa prevada necesitatea acordului explicit a ambelor parti pentru ca:
1. copilul sa urmeze orele de religie la scoli publice;
2. copilul sa fie dus la slujbele religioase.
Bineinteles imi este clar, ca parintii ar trebui sa sa intelege in interesul copiilor in acest subiect, dar legislatia actuala favorizeaza clar cei care vor sa-si vada copii la orele de religie si chiar ca face posibil acest lucru FARA ca sa fie necesara o intelegere amiabila intre parinti.
Ce ziceti?
PS. Stiu, ca in Noul Cod Civil in partea despre familia este mentionat explicit, ca copilul are dreptul din varsta de 14 de ani sa-si aleaga singur religia. Oare cum se va aplica acest lucru in practica? Si daca copilul (prin alegerea unei religii) isi asuma obligatii patrimoniale (vezi tematica capacitatii de exercitu)? Ar fi in acest caz actul prin care minorul s-a alaturat unui cult religios nul/anulabil in intregme, sau numai patrea cu obligatiile patrimoniale? Iar cum ramana cu autoritatea parinteasca care da posiblitatea de a-i interzice copilului de a participa la slujbele religioase a cultului respectiv?
Prin ce lege sunt reglementate orele de religie in scoli? Ma refer mai ales la modalitatea prin care parintii pot sa cere ca copilul lor sa NU urmareasca orele de religie.
Salut,
Eu am mai scris deja despre asta aici: [ link extern ] /
Pe scurt, nu e obligatoriu de urmat si se rezolva printr-o cerere.
Religia in scoli
j_
Buna ziua.Sunt in clasa a XII-a ,nu cred in dumnezeu si vreau sa fac o cerere ca sa nu mai particip la orele de religie deoarece consider ca este injositor sa ... (vezi toată discuția)