avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 764 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Zile libere căsătorie frate sau sora
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Zile libere căsătorie frate sau sora

Bună ziua

Există vreo lege care să ofere zile libere unui angajat când sora/fratele acestuia se căsătorește în afara țării ?
Și dacă se căsătorește în țară, există zile libere de la stat dacă te duci la nunta sorei?
O alta întrebare: spre exemplu, eu am fost căsătorit în Iulie în afară țării, iar căsătoria o oficiez in Romania mai târziu, mai beneficiez de acele zile libere?

Mulțumesc anticipat !
Ultima modificare: Marți, 4 Septembrie 2018
ionut_boss1989, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:15, 4 Septembrie 2018
1. Modul de acordare de zile libere platite pentru evenimente familiale nu a fost si nici nu este prevazut in Codul muncii.

2. Procedura de acordare , numarul acestor zile trebuie sa fie reglementate in c.cm. aplicabil angajatorului sau in Regulamentul intern al acestuia.
Asadar, verificati la nivel de angajator daca exista asa ceva.

3. Codul muncii:
Art. 152
(1) In cazul unor evenimente familiale deosebite, salariatii au dreptul la zile libere platite, care nu se includ in durata concediului de odihna.
(2) Evenimentele familiale deosebite si numarul zilelor libere platite sunt stabilite prin lege, prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.

4. Prevederile cuprinse in HG 250/1992 si in OG 6/2007 referitoare la acordarea de zile libere plătite in cazul unor evenimente familiale deosebite sunt aplicabile numai sectorului bugetar , nu si sectorului privat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Zile libere pentru nunta! Piticioela Piticioela Cate zile am drept să le am libere dupa nunta? (vezi toată discuția)
Zile libere căsătorie Eleeeee Eleeeee Buna seara, Ma confrunt cu următoarea situație. De vineri voi incepe activitatea in cadrul unui job nou. Am anunțat angajatorul ca anul acesta ma voi ... (vezi toată discuția)
Concediu evenimente deosebite - casatorie VivieneV VivieneV Este specificat undeva daca cel 5 zile libere platite pentru casatorie salariat se acorda intr-un termen anume? dar in situatia in care cununia civila a avut ... (vezi toată discuția)