Buna ziua
unul din salariatii nostri, care momentan e in concediu de odihna, s-a dus sa se angajeze la o firma concurenta, dar grav este ca a si vandut firmei respective informatii despre procesul tehnologic, poze utilaje, furnizori, clienti, si retete. Am fost sesizati de catre un furnizor ca s-a comandat retetele noastra de catre o firma concurenta, retete obtinute in 10 ani de munca, cu coduri precise.De la aceasta sesizare a inceput o ancheta interna.Asa am aflat de respectivul salariat care a fost, sau inca este , in probe la respectiva firma concurenta. Nu avem mentionat in contractul de munca clauza de confidentialitate, dar intentionam sa actionam in judecata respectivul salariat. Problema este ca singura proba clara este comanda catre furnizor pe codurile/reteta noastra si o persoana care a dus cu masina salariatul la firma respectiva. Legal ce pot face?
Puteti depune o plangere la Politie/Parchet pentru infractiunea prevazuta de art.304 C.pen. - Divulgarea informatiilor secrete de serviciu sau nepublice
Deci, retetele dumnevoastra sunt cunoscute si de furnizor ? In plus dupa cate stiu eu, retetarul adevarat nu-l stie decat inginerul de productie . Retetarele utilizate prin contabilitate si calculatoare sunt mai mult orientate pe maximizarea consumurilor contabiIle si nu prea au legatura cu realitatea din sectie. O lista de ingrediente nu are nicio valoare daca nu se cunosc ceilalti parametrii, temperatura, timpi macerare, coacere, expunere, coloranti....etc. Faptul ca un concurent comanda aceleasi ingrediente la un furnizor, nu inseamna neaparat ca utilizeaza aceleasi retetare. Asteptati sa vedeti produsul finit al concurentului. Mai mult, nicio firma serioasa nu angajeaza un astfel de om, pentru ca se gandeste ca maine i s-ar putea intampla la fel. Poate l-ar plati, daca informatia prezinta interes, dar nicicum sa fie angajat. Cred ca va grabiti cu concluziile. Toate cele spuse anterior sunt valabile in conditiile in care persoana in cauza, nu este chiar inginerul de productie. Daca asa e, atunci nu aveti ce sa faceti, retetarele despre care vorbiti, deja fac parte din experienta lui profesionala. Solutia....sa-l platiti mai bine decat concurenta.