avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 827 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bun achizitionat inainte si in timpul casatoriei
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bun achizitionat inainte si in timpul casatoriei

Buna ziua,

Daca achizitionez un bun inainte de casatorie (exemplu: un apartament), ma casatoresc iar apoi divortez, va avea partenerul/a dreptul la acel bun in timpul si dupa divort sau se pun la socoteala doar bunurile dovedite in timpul casatoriei?
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 17:51, 13 Septembrie 2018


Ioana Stoica a scris:

Bunurile dobandite inainte de casatoriei sunt proprii.

In ceea ce priveste bunurile dobandite de la data casatoriei, sub regimul comunitatii legale, de regula, acestea sunt comune, si sunt supuse impartelii.

Ceea ce caracterizeaza proprietatea devalmasa este faptul ca niciunul dintre cei doi coproprietari (soti) nu are indivualizate o cota -parte ideala, abstracta, matematica, din dreptul de proprietate.

Aceasta cota va fi individualizata prin partaj, care poate imbraca forma partajului conventional sau judiciar.


In cazul proprietatii comune devalmase, functioneaza o prezumtie de contributie egala, in ceea ce priveste bunurile dobandite de soti.

Prezumtia sus amintita nu este una iregragrabila, ci poate fi combatuta prin orice proba contrara.





Din ce înțeleg de la colegii dvs. in regimul comunității, după căsătorie, moștenirile sunt totuși excluse(fiind bun propriu, in ciuda faptului ca suntem căsătoriți), corect?
Da.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj Popa77 Popa77 Buna ziua.Acum 8 ani parintii mei au vandut un apartament si banii i-au dat la 2 dintre copii(suntem 4 frati) ca avans la mostenire , dar fara a face acte ... (vezi toată discuția)
Buna seara! daca in timpul casatoriei,unul dintre parteneri incaseaza ... FilipRoxana FilipRoxana Buna seara! Daca in timpul casatoriei,unul dintre parteneri incaseaza o suma de bani (iesire la pensie) si cu aceasta se achizitioneaza un imobil,celalalt ... (vezi toată discuția)
Situatie aproape disperata-divort si partaj bunuri si societate NCarmen NCarmen [b]Buna seara, Situatia in care ma aflu e de-a dreptul disperata, incalcita mai ceva ca o telenovela. Voi incerca sa fiu cat se poate de coerenta, in speranta ... (vezi toată discuția)