avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 863 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Care este perioada de timp în care poți merge la ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Care este perioada de timp în care poți merge la notar cu un testament, există termen de prescriere?

Sora mea a decedat in2016 avand sotul decedat si fara copii La data de 12.03.2014 din motive medicale, prin hot. emisa de Judecatorie este dispusa punerea sub interdicţie. In anul 2010 a facut testament ptr. un nepot. Insa in14 aprilie 2014 merge la notar anuleaza testamentul si face un nou testament in favoarea altui nepot. Suntem 4 frati si 6nepoti ( copii de la 2frati si alte 2surori decedati). Avand in vedere ca are o casa si alte bunuri cum se poate face succesiunea?Pana acum nu s-a facut succesiunea. Care din cele 2 testamente este valabil ? Care este perioada de timp in care poti merge la notar cu testament? Testamentul are termen de prescriere? Multumesc
Ultima modificare: Vineri, 7 Septembrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: maria1956 , utilizator 17:38, 7 Septembrie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Testamentul nu se prescrie, insa exista un termen de 1 an de la deces in care succesiunea ar trebui acceptata. Acest termen devine foarte important atunci cand mostenitorii nu sunt si rezervatari legali ca in cazul descris de dvs.
A facut vreunul dintre fratii sau nepotii decedatei o declaratie de acceptare a succesiunii la notar in termen de un an de la deces?
Am inteles punerea sub interdictie, dar nu precizati care dintre rude a fost numit tutore si daca are vreo legatura cu oricare dintre cele doua testamente (adica beneficiaza direct sau indirect de legate), informatia se poate dovedi importanta.
Revocarea primului testament ar trebui sa fie valabila, vointa exprimata in cel de-al doilea testament la o luna dupa punerea sub interdictie e discutabila si depinde de foarte multi factori.
Cel mai potrivit ar fi sa mergeti cu actele la un avocat pentru o consultatie la obiect.
S-a depus aceasta declaratie insa fiind cele 2 testamente ni s-a spus ca nu se poate face succesiunea deoarece trebuie sa contestam testamentul din 2014. Tutorele este beneficiarul testamentului din 2010. Deoarece sora noastra a avut cateva probleme cu cei 2 nepoti noi am dori sa se faca succesiunea ptr. toti cei care au dreptul(frati si nepoti) conform legii..Noi am inteles ca.,contestand testamentul din 2014 cel din 2010 este valabil si ca nu poate fi contestat.
Am inteles. Din punct de vedere legal tutorele nu poate fi beneficiar testamentar al celui pe care il reprezinta (cu anumite exceptii), insa in cazul dvs legatarul a fost numit tutore 4 ani DUPA momentul cand s-a testat in favoarea sa, deci regula de mai sus nu isi gaseste aplicare.
Pe de alta parte, cel pus sub interdictie poate dispune prin testament (cu anumite restrictii si formalitati) si poate revoca dispozitii testamentare facute anterior punerii sub interdictie. Dvs doriti sa contestati legatele constituite in al doilea testament si/sau valabilitatea constituirii acestor legate, insa nu si revocarea explicita acolo a primului testament. Lucru care nu ar fi imposibil de facut cu probele si argumentele potrivite, asa incat sa va aflati in situatia cand mostenirea se poate transmite in cotele legale si nu testamentare.
Pare ca va depinde foarte mult de probele care ar putea fi administrate in instanta si de modul cum se va face acest lucru. Contactati un avocat pentru consultanta pe larg si reprezentare, nu cred ca este un caz pe care sa il puteti conduce fara reprezentare.
Succes
Multumesc frumos.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire cu 2 testamente maria1956 maria1956 Matusa mea a decedat in iulie 2017 si a lasat pe numele meu testament La data cand a facut testamentul (2014) a anulat 1 testament facut in 2010 pe numele unui ... (vezi toată discuția)
Pierdut testament maria1956 maria1956 In anul 2010 sora mea( necasatorita -fara copii) face un testament insa nu stim in favoarea carei persoane. In 14.04.2014 merge la notar si anuleaza acest ... (vezi toată discuția)
Indatoririlr unui tutore maria1956 maria1956 La data de 01.03.2013 se depune cerere pentru punerea sub interdicţie a surorii noastre si stabilirea unui tutore. In data 12.03.2014 instanta Admite ... (vezi toată discuția)