avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1376 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Parchetul mi-a refuzat accesul pentru studiul unui al ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Parchetul mi-a refuzat accesul pentru studiul unui al doilea dosar, din două plângeri penale diferite, eu fiind Parte Civilă în cele două dosare !

Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan” a scris:
Trebuie să aveți acces la tot materialul de Urmărire Penală, dacă în conținutul dosarului de urmărire penală se regăsesc ca mijloace de probă și suporții electronici cu interceptările telefonice, aveți dreptul să solicitați să le ascultați, eventual să vi se facă copii.

Eu m-am constituit Parte Civilă (eram parte vătămată) într-un dosar penal în care fosta conducere a Asociației de Proprietari a fost depistată cu un cumul de fapte penale, în special cea de Delapidare de 55.000 de lei (dosarul e finalizat, gata de trimis în judecată).
Am eu dreptul, ca parte vătămată, să cer copii gratuite de pe dosarul penal inițiat în Iunie 2014 de către actuala conducere a Asociației de Proprietari ?
Spun asta pentru că știu că Parchetele aparțin de Ministerul Public, iar tot ce e public, ar trebui să fie gratuit (știu că ar fi un tarif de 0,5 lei de pagină, dar cum dosarul are vreo 600 de pagini, vă dați seama ce costuri ar fi). Mai e o problemă - copiile Xerox făcute de funcționarele de la Parchet sunt sub orice critică, ne-clare, cu benzi negre pe lateral, care acoperă o parte din text.
Eu am mai reușit să obțin copii gratuite de pe anumite pagini dintr-un alt dosar penal, cu Electrica S.A., plus un alt dosar penal, dar în acest dosar penal din 2014, problema cea mai gravă și dubioasă este alta.
Pe data de 02.08.2018 am făcut o cerere la Parchet prin care doream să studiez dosarul, invocând și faptul că vreau să fac foto-copii (sper, gratuite), posibil și cu aparatul foto sau cu telefonul (eu mă gândeam, dacă mi se admitea, chiar să merg acolo cu un laptop și un scanner, și aș fi făcut rapid foto-copiile după paginile dorite, mai ales după Expertizele Contabile Judiciare din dosar).
Dar grav este faptul că nici după 40 de zile n-am primit niciun răspuns de la Parchet, să pot merge să studiez dosarul, încălcându-mi-se acest drept primordial, pentru a mă apăra !
CE PAȘI SUNT DE URMAT, ȘTIIND CĂ PARCHETUL REFUZĂ SĂ-MI PUNĂ LA DISPOZIȚIE DOSARUL PENAL FINALIZAT, MĂCAR PENTRU STUDIU, DACĂ NU MI SE PERMITE FOTO-COPIEREA ?
Am urgentă nevoie, pentru a folosi mai ales concluziile Expertizei Contabile în alte procese civile ce au legătură cu persoana juridică a Asociației de Proprietari de care aparțin, eu fiind parte în 3 procese cu aceștia, dar nu mă pot apăra cu aceste probe aflate în dosarele penale.
Aș putea invoca încălcarea dreptului la apărare, prin refuzul de a mi se permite studierea dosarului penal în care sunt constituit ca Parte Civilă, deoarece afectează apărarea și soluția finală în alte dosare civile, eu fiind privat de a depune probe din acel dosar penal explicit, probe care dovedesc un cumul de fapte penale ale conducerilor succesive ale Asociației de Proprietari, mai ales acea Delapidare de 55.000 de lei ?
Ultima modificare: Duminică, 9 Septembrie 2018
flory_mr, utilizator
Cel mai recent răspuns: flory_mr , utilizator 07:22, 25 Septembrie 2018
ynocentta a scris:
Adresati solicitare oficiala la prim procurorul unitatii teritoriale a ministerului public

Vă referiți la prim-procuroarea Parchetului din orașul meu, sau la altcineva ?
Dacă e așa, nu e nicio șansă, deoarece chiar dânsa refuză să răspundă, pentru că acolo am adresat cererea.
Ce ziceți, nu e mai bine să fac o plângere direct la Parchetul General, deoarece mi s-a încălcat dreptul de a mă apăra și de a folosi datele și în alte procese (mai ales Expertiza Contabilă Judiciară care a găsit cel puțin o Delapidare de 55.000 lei, dar și multe alte fapte penale grave) ?
Apropo de foto-copiere a documentelor, drept înscris în lege. Eu zic că noi, părțile din dosarul penal, avem dreptul să facem și poze cu telefonul sau cu aparatul foto oricărui document din dosar, așa cum avem dreptul să facem la Judecătorie sau la Tribunal (eu am o altă soluție - să ne dea voie să venim cu un Laptop și cu un scanner și să putem face copii pozate ale documentelor din dosar)
FOTOCÓPIE ~i f. 1) Procedeu de reproducere fotografică a unui text, a unui document etc. 2) Copie obținută prin fotografiere. [Art. fotocopia; G.-D. fotocopiei; Sil. -pi-e] / fr. photocopie
Ultima modificare: Luni, 10 Septembrie 2018
flory_mr, utilizator


flory_mr a scris:

Nu e posibil, pentru că Legea Petițiilor e extrem de clară - se răspunde în maxim 30 de zile !



1- Pentru corecta dv informare este vorba despre disp OG nr 27/2001 republicata si reactualizata si nu de Lege
2-OG nr 27/2001
Articolul 8
(1) Autorităţile şi instituţiile publice sesizate au obligaţia sa comunice petitionarului, în termen de 30 de zile de la data înregistrării petitiei, răspunsul, indiferent dacă solutia este favorabila sau nefavorabila.
Articolul 9
În situația în care aspectele sesizate prin petiție necesită o informare și o cercetare mai amănunțită, conducătorul autorității sau instituției publice poate prelungi termenul prevăzut la art. 8 cu cel mult 15 zile, iar în domeniul energiei și gazelor naturale, termenul poate fi prelungit cu cel mult 30 de zile, cu notificarea prealabilă a petentului.


Și cum procedăm dacă nu s-a răspuns deloc la Petiție, să mi se permită accesul la dosarul penal în care sunt constituit Parte Civilă (Parte Vătămată) ?
Fiind al doilea dosar penal (diferit), n-ar trebui să fac direct o plângere către Parchetul General, să se verifice motivul refuzului accesului unei părți vătămate dintr-un dosar penal, la studierea acelui dosar ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Proprietarii au dreptul să aibă acces la orice contract aflat într-o asociație, conform legii 230/2007, art. 10 ? ionica1980 ionica1980 [b]ÎNTREBARE:[/b] Este considerat un Abuz în Serviciu faptul că președintele Asociației (care nu e proprietar în Asociație, încălcând Legea ... (vezi toată discuția)
Cum pot obliga asociatia de proprietari sa furnizeze copii dupa acte? StefaniaEmerson StefaniaEmerson De ani de zile asociatia de proprietari refuza sa furnizeze orice copie dupa actele originale ale asociatiei. Pun la avizier doar rezumate nesemnate de ... (vezi toată discuția)
Dacă mi se refuză accesul la orice act al asociației, nu mi se încalcă dreptul constituțional la apărare și la informații ? flory_mr flory_mr Dacă mi s-a refuzat accesul (și foto-copierea) ORICĂRUI ACT al Asociației de care aparțin (încălcându-se grav Legea 230/2007, art. 10, dar și H.G. nr. ... (vezi toată discuția)