avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 939 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Dacă mi se refuză accesul la ORICE ACT al ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Dacă mi se refuză accesul la ORICE ACT al Asociației, nu mi se încalcă dreptul constituțional la apărare și la informații ?

Dacă mi s-a refuzat accesul (și foto-copierea) ORICĂRUI ACT al Asociației de care aparțin (încălcându-se grav Legea 230/2007, art. 10, dar și H.G. nr. 1588/2007, art. 12), știind și faptul că din Iunie 2014 sunt parte în câteva procese cu șefii Asociației (mai ales ca pârât), pot cere în Instanțe că mi s-a încălcat dreptul constituțional la apărare și dreptul la informații (ne-secrete), deoarece șefii Asociației mele au refuzat să-mi dea dreptul de a aduna probe explicite în vederea apărării mele, pentru a le depune la dosarele spețelor respective ?
Mai grav, de pe 28 Septembrie 2018, când intră în vigoare Legea nr. 196/2018, șefii Asociațiilor vor primi amenzi mari dacă refuză să pună la dispoziția proprietarilor, prin foto-copiere, ORICE DOCUMENT AL ASOCIAȚIEI !
Art.28. - (1) Proprietarii din Condominiu au dreptul să fie informați în legătură cu toate aspectele ce privesc activitatea Asociației, să solicite în scris și să primească copii după ORICE document al acesteia. Proprietarii care solicită copii după documentele Asociației de Proprietari vor suporta costul de multiplicare al acestora.
(2) În vederea bunei informări a proprietarilor, Asociația de Proprietari amplasează la loc vizibil un Avizier la care sunt afișate documente în conformitate cu prevederile prezentei legi.
(3) Proprietarii din Condominii au dreptul să primească explicații cu privire la calculul cotei de contribuție la cheltuielile Asociației de Proprietari și, după caz, să o conteste în scris, în termen de 10 zile de la afişarea listei de plată. Președintele Asociației de Proprietari este obligat să răspundă în scris la Contestație în termen de 10 zile de la primirea acesteia.
(4) În cazul în care președintele sau administratorul nu ia toate măsurile necesare în scopul facilitării accesului proprietarilor la documentele contabile sau la orice alt document al Asociației de Proprietari, conform legii, proprietarii au dreptul de a notifica despre aceasta Comitetul Executiv și cenzorul. În cazul ne-soluționării sau a soluționării necorespunzătoare a solicitărilor notificate în maxim 10 zile de la depunerea lor, proprietarii se pot adresa compartimentelor Autorităților Locale prevăzute la art.10.

Eu, la aproximativ 1-2 luni fac Contestații la sumele calculate pe listele de Întreținere, pentru a mi se certifica legalitatea calculelor, mai ales pe baza Legii 230/2007, art.10, alin.2, dar și a art. 48.1, listele de plată afișate la Aviziere ne-fiind deloc explicite, așa cum obligă legea !
Dar nu mi s-a răspuns niciodată, la nicio contestație, cel puțin în ultimii 2 ani !
Cel mai recent răspuns: flory_mr , utilizator 07:57, 14 Septembrie 2018
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Certificarea legalitatii calculelor listelor de intretinere este atributul exclusiv al cenzorului/
comisiei de cenzori care verifica si vizeaza pentru legalitate documentele financiar contabile si listele de intretinere
Daca listele de intretinere sunt semnate si stampilate de catre cenzor/comisia de cenzori,
solicitarea prezentarii de acte in temeiul disp art 10 L nr 230/2007 nu se mai justifica
Dv la 1-2 luni faceti concomitent cerere de prezentare documente justificative in temeiul art 10 L nr 230/2007 si contestarea valorii listei de intretinere in temeiul art 12 A al c si d din HG nr 1588/2007
Este de inteles motivul pentru care nu primiti raspuns la cereri si contestatii
Ultima modificare: Joi, 13 Septembrie 2018
Cornel Vasile, Consilier juridic

Vă arăt una dintre mostrele de calcule abuzive și ciudate de pe listele de plată - vedeți mai ales rubricile Fond de Reparații și Cheltuieli Gospodărești, ce haos avem acolo (PRECIZEZ CĂ ÎN ADUNĂRILE GENERALE DIN ANII 2014-2018 S-A VOTAT CĂ FIECARE PROPRIETAR ARE DE PLATĂ 4 LEI SAU 6 LEI PENTRU CELE 458 DE PROPRIETĂȚI, DAR ÎN TABEL AVEM ALTE MINUNĂȚII). De-asta avem noi 1 miliard de lei în contul Fondului de Reparații, pentru că reparațiile nu se plătesc clar din Fondul de Reparații, șefii Asociației noastre încălcând grav Legea 230/2007, art. 45, alin.3, luându-ne bani pentru reparații prin 2 sisteme de plată.
Vedeți lista de plată din Februarie 2017, care mai rău ne-a creat dubii în privința fondurilor Asociației - [ link extern ]
Vreau să comentați cum e posibil să treci la rubrica Fond de Penalizări alte sume în afară de cei 4 lei sau 6 lei stabiliți de Adunările Generale anuale.
Așa-i că am eu ceva cu impostorii și incompetenții care au deja zeci de plângeri la Poliție sau la Parchet ?
Am și alte liste dubioase, dar mai important e faptul că eu am cerut în contestațiile și petițiile mele mele inclusiv contractele de mandat și de muncă, procesele verbale cu deciziile Comitetului Executiv și hotărârile Adunărilor Generale, devize, facturi și multe alte înscrisuri, pentru a le folosi ca probe în spețele noastre ... dar nu mi s-a răspuns niciodată.
Ultima modificare: Joi, 13 Septembrie 2018
Cornel Vasile, Consilier juridic
Ce ziceți, ca principiu, dacă șefii unei Asociații de Proprietari refuză să le dea spre studiu și spre foto-copiere membrilor proprietari toate documentele Asociației (conform Legii 230/2007, art. 10), și având în vedere că unii proprietari au procese civile și penale cu acești așa-ziși șefi de Asociații, nu li se se încalcă acelor proprietari dreptul constituțional la apărare (prin aceste înscrisuri folosite ca probe în dosar) și la informații ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Avem dreptul să cerem foto-copierea oricărui act al asociației, mai ales contractele celor care conduc asociația (se pot anonimiza datele personale din acestea) ? flory_mr flory_mr Poate să-mi răspundă cineva dacă avem dreptul să cerem, conform H.G. nr.1588/2007, art.12, A, lit. c și d (implicit, conform Legii 230/2007, art. 10), ... (vezi toată discuția)
Noua lege nr.196/2018 nu mai permite șefilor de asociații de proprietari să mai voteze en-gros în numele altora (zeci și sute de Împuterniciri nu mai pot fi legale) ! flory_mr flory_mr Vedeţi conținutul art.49 din Legea 196/2018, referitor la faptul că șefii Asociațiilor din România nu mai pot veni cu zeci sau sute de Împuterniciri ... (vezi toată discuția)
Proprietarii au dreptul să aibă acces la orice contract aflat într-o asociație, conform legii 230/2007, art. 10 ? ionica1980 ionica1980 [b]ÎNTREBARE:[/b] Este considerat un Abuz în Serviciu faptul că președintele Asociației (care nu e proprietar în Asociație, încălcând Legea ... (vezi toată discuția)