avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 458 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Onorariul avocatului
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Onorariul avocatului

Buna ziua. Va rog sa imi spuneti daca avocatul este obligat sa taie o chitanta, atunci cand i se dau bani ca sa te reprezinte in instanta. Si daca este cazul castigat, cum se recupereaza cheltuielile de judecata. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: adema1980 , utilizator 20:24, 16 Aprilie 2019
Buna ziua!
Din ceea ce spuneti constat ca sunteti intr-o ceata totala privind cheltuielile de judecata in instanta.

Aveti de facut mai multe lucruri si anume:

1. Intrati in posesia hotararii judecatoresti si studiati-o. Acolo scrie ce a decis instanta cu privire la cheltuielile de judecata.
Intrati pe portalul instantelor si veti gasi nr. de telefon la relatii clienti la instanta unde s-a judecat cauza si intrebati daca a fost redactata hotararea. Daca a fost redactata mergeti cu o cerere prin care solicitati o copie, eventual legalizata a hotararii (costa 5 lei taxa de timbru, se plateste la taxe si impozite la primarie). Cererea o gasiti si la xerox-ul instantei sau la formulare pe site.

[ link extern ]

2. Faceti o cerere pentru studierea dosarului si o depuneti la arhiva instantei, apoi va da dosarul la studiu. Verificati in dosar intampinarea pe care a depus-o avocatul dvs. si sa observati daca a cerut cheltuieli de judecata, apoi daca exista la dosar factura si chitanta privind plata onorariului.

Daca nu a depus in instanta factura si chitanta pentru cheltuielile de judecata, nu se pot acorda nefiind facuta dovada suportarii acestora. Factura trebuie sa contina elemente referitoare la faptul ca facturarea serviciilor de asistenta s-a facut pe baza contractului, sa fie specificat nr. de dosar pentru care s-au facturat serviciile si instanta la care se judeca dosarul. Pe chitanta trebuie mentionat nr facturii in baza careia a fost emisa chitanta, eventual si nr. de dosar.

Avocatul ar putea incasa cheltuielile de judecata primite pentru dvs. de la partea care a pierdut procesul doar in masura in care ati semnat cu avocatul un act prin care i-ati dat permisiunea sa incaseze acesta banii in numele dvs.
Diligenta pentru punerea in executare a obligatiei de plata a cheltuielilor de judecata acordate de instanta trebuie sa o faceti dvs. prin corespondenta cu debitorul obligatiei. Atentie ca aveti la dispozitie 3 ani pentru a va recupera cheltuielile de judecata.

In paralel, ganditi-va daca ati semnat vreun contract de asistenta juridica, reprezentare in instanta cu avocatul si daca ati primit de la acesta un exemplar original. In caz ca il detineti verificati la rubrica din partea de jos a paginii daca are un numar de inregistrare din Registrul de evidenta al avocatului.
Pe baza acestor elemente se intocmeste imputernicirea avocatiala, factura, iar in momentul platii - chitanta.

Daca exista contract de asistenta juridica semnat de client, inregistrat in registru, dar nu exista chitanta prin care sa se faca dovada achitarii onorariului, avocatul, in baza legii poate pune in executare obligatia dvs. de a plati serviciile prestate conform contractului, prin executare silita.
Daca titlul executoriu nu indeplineste conditiile impuse de lege, amintite mai sus, acesta nu poate fi pus in executare silita.
Toate acestea sunt valabile numai in cazul in care instanta hotaraste in numele legii. (Romania avand si cauze pierdute la CEDO pentru nerespectarea drepturilor omului, stipulate in Conventie).
Ultima modificare: Miercuri, 12 Septembrie 2018
-ELLA-, utilizator
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu cred ca e nevoie sa repet. Fara chitanta nu puteti face dovada ca ati achitat suma de bani si sunteti bun de plata. Deasemenea, daca nu aveti chitanta, avocatul din secunda in care a luat banii nu va va mai reprezenta in instanta pe motiv ca nu i s-a achitat onorariul stipulat in contract. Probabil de aia tergiverseaza, el nici nu s-a mai prezentat. Si pe buna dreptate....intr-un fel. In sensul ca in cei 30 de ani de capitalism prost inteles, d-voastra tot nu ati invatat sa va aparati buzunarul de hoti. Asta nu mai e vina hotului...el face ce stie mai bine. Regula e testata de nenumarati amici naivi care mi se plang. Acum faptul e consumat...
Daca procesul e castigat de dvs, cheltuielile se recupereaza amiabil prin notificarea debitorului sau prin punerea in executare a hotararii ramase definitive.

Aurel Fleancu a scris:

Pretextul, de aceasta data, exista.
Partea asistata de un avocat nu poate pune concluzii in instanta si implicit nu va putea depune inscrisuri decat prin intermediul avocatului ales.
Daca partea considera ca avocatul ales nu isi indeplineste atributiile, poate sa renunte la serviciile acestuia.
Daca se elibereaza chitanta ”platitorului sumei” aceasta nu va mai ajunge in dosarul cauzei decat daca acest ”platitor” se prezinta la fiecare dintre termene avand in vedere ca nu se poate preciza cu exactitate care va fi ultimul termen - avand in vedere modificarile procedurale, chitantele privind achitarea onorariului nu vor mai putea fi depuse dupa incheierea dezbaterilor.

adema1980 a scris:

Chitanta se inmaneaza platitorului sumei de bani INTOTDEAUNA, nu exista niciun pretext pentru neinmanarea chitantei. Presupunerea ca partea (clientul) este idiot iar nu e un pretext. Se explica clientului ca respectiva chitanta este necesara daca doreste sa primeasca cheltuielile de judecata inapoi. Ce face clientul cu ea este fix problema domniei sale. Daca domnii avocati ar avea asa mare grija si de soarta dosarelor cum au ei grija de soarta chitantelor pe care le elibereaza(nu le elibereaza), am fi pe drumul cel bun.



Ultima modificare: Luni, 1 Octombrie 2018
adema1980, utilizator
Buna,cand se depune la dosar chitanta cu onorariul avocatului,in faza de inceput a procesului sau la sfarsit ??
Ultima modificare: Sâmbătă, 9 Martie 2019
kicirici, utilizator
Oricand, dar sfatul meu e ca la final. Niciun judecator din Romania nu va sta sa adune chitantele dumneavostra. Faceti un tabel centralizator, adunati sumele, cereti suma totala si atasati in spate documentele. La final.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am de plătit cheltuieli de judecată. pot solicita dovada lor? aș vrea să mă asigur că acele cheltuieli au fost reale și înregistrate flori2009 flori2009 Buna seara! As avea nevoie de o lamurire, mai precis, in cazul in care am de platit cheltuieli de judecata, pot solicita o dovada a acestor cheltuieli? Am ... (vezi toată discuția)
Chitanta onorariu avocat costel_57 costel_57 Buna ziua, Am platit un avocat, mi-a dat chitanta dar nu ma lasa sa o depun la dosar, o vrea inapoi spunind ca ii trebuie in ziua procesului......e normal ... (vezi toată discuția)
Onorariu avocat in apel fraua fraua este corect ca un avocat care castiga in apel sa depuna la dosarul cauzei dovada onorariului incasat doar dupa ce instanta se pronunta in cazul respectiv ? ... (vezi toată discuția)