avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1331 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Ca și angajat, când primești banii pentru concediul ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Ca și angajat, când primești banii pentru concediul prenatal ?

Buna ziua,
Soția mea,urmează să intre în concediul prenatal. Angajatorul, refuza plata concediului prenatal, invocând că banii, îi primește în 6 luni de la depunerea cererii.
As dori sa îmi spuneți dacă angajatorul, trebuie sa facă plata lunar sau când dorește acesta?
De asemenea as dori sa îmi dați o lege pentru ai demonstra acest lucru ( cuantumul concediului prenatal și modul de plata al acestuia).
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: luminita29 , utilizator 10:30, 12 Septembrie 2018
Angajata are dreptul la 126 de zile concediu medical (prenatal+postnatal).Incepand cu veniturile aferente lunii ianuarie 2018, stagiul minim de asigurare pentru acordarea drepturilor de indemnizatie si concediu pentru maternitate este de 6 luni realizate in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical. Prin derogare, pana la 1 iulie 2018, stagiul minim de asigurare pentru acordarea acestor drepturi este de 1 luna realizata in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical.
Indemnizatia de maternitate se suporta integral din Fondul unic de asigurari sociale de sanatate si reprezinta 85% din media veniturilor din ultimele 6 luni in baza carora s-a calculat contributia pentru concediu si indemnizatia de sanatate. Indemnizatia poate fi solicitata in termen de prescriptie de 90 de zile iar plata medicalului se va face lunar de catre angajator.
ca si reglementari legale:
-art.23-25 din OUG 158/2005
-ordinul 233/125/2006
-legea 399/2006
-ordinul 830/2007
-oug 96/2003
-hg 537/2004
-art.31/oug 158/2005
-art.39-44 din ordinul 15/2018
-oug 8/2018

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu prenatal claudia s claudia s ca sa pot beneficia de prenatal mi s-a spus de cei de la cnas ca trebuie sa am ultimii 5 ani platiti. Este obligatoriu ? (vezi toată discuția)
Concediu prenatal - stagiu minim de cotizare - neretroactivitatea legi civile blue31 blue31 X persoana devine asigurata si achita cotizatia necesara conform si in baza OUG 158/2005 modificat si completat prin L399/2006 din luna noiembrie 2017 ! - ... (vezi toată discuția)
Calitate asigurat si concediu de maternitate Laura_89 Laura_89 Buna ziua *Conform legii pentru a beneficia de concediu de maternitate este necesar un stagiu minim de cotizare de 6 luni in ultimele 12 luni. ... (vezi toată discuția)