avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 658 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... recalcul salariu retroactiv
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

recalcul salariu retroactiv

in dec2008 am fost angajata la un grup scolar,pe perioada determinata,cu un salariu de 1245 ron.Din luna mai mi s-a modificat salariu (fara decizie sau act aditional) la 1143 pe motiv ca secretarul a gresit salariul si ca a fost trecut mai mare decat cel stabilit in statul de functii.In luna oct mi s-a retinut din salariu suma de 662 ron care ar reprezenta diferenta de salariu pentru lunile dec2008-mai 2009,care ar fi fot stabilit gresit.Mentionez ca nici acum nu exista nici o decizie sau act aditional.
este corect?
ce pot face ,pot sa imi recuperez banii?
cui trebuie sa ma adresez?
am eu vreo vina daca secretarul a trecut gresit salariul?In momentul angajarii mi s-a parut corect deoarece eu am studii superioare
Va rog sa ma ajutati. Multumesc
Cel mai recent răspuns: Angela D , Consultant resurse umane 20:26, 9 Noiembrie 2009
Art. 272. - (1) Salariatul care a încasat de la angajator o sumă nedatorată este obligat să o restituie.
Art. 273. - (1) Suma stabilită pentru acoperirea da unelor se reţine în rate lunare din drepturile salariale care se cuvin persoanei în cauză din partea angajatorului la care este încadrată în muncă.
(2) Ratele nu pot fi mai mari de o treime din salariul lunar net, fără a putea depăşi împreună cu celelalte reţineri pe care le-ar avea cel în cauză, jumătate din salariul respectiv.
pneagu a scris:

Art. 272. - (1) Salariatul care a încasat de la angajator o sumă nedatorată este obligat să o restituie.
Art. 273. - (1) Suma stabilită pentru acoperirea da unelor se reţine în rate lunare din drepturile salariale care se cuvin persoanei în cauză din partea angajatorului la care este încadrată în muncă.
(2) Ratele nu pot fi mai mari de o treime din salariul lunar net, fără a putea depăşi împreună cu celelalte reţineri pe care le-ar avea cel în cauză, jumătate din salariul respectiv.

dar nu ar fi trebuit sa existe o decizie sau un act aditiona in acest sens,adica al modificarii salariului?
Act aditional la CIM.
Si hotarare judecatoreasca :Art. 164. - (1) Nici o reţinere din salariu nu poate fi operată, în afara cazurilor şi condiţ iilor prevăzute de lege.
(2) Reţinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decât dacă datoria salariatului este scadentă, lichidă şi exigibilă şi a fost constatată ca atare printr -o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.
Ultima modificare: Luni, 9 Noiembrie 2009
ContSters42179, utilizator
Pentru modificarea salariului trebuie sa se incheie un act aditional la contractul individual de munca.

In ceea ce priveste vinovatia persoanei care a gresit,aceasta poate raspunde disciplinar pentru incadrare eronata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recalculare salariu grigoroscuta carmen grigoroscuta carmen pe data de 21.12.2008 am fost angajata la un grup scolar pe postul de administrator financiar cu salariul de 1245 lei.Din luna mai 2009 mi s-a modificat ... (vezi toată discuția)
Teapa? helmut72 helmut72 Va rog sa ma ajutati daca puteti. Lucrez la o firma si sunt platit salar fix + comision. dupa ce s-a schimbat contabilul sef, vor sa-mi retina din salar o suma ... (vezi toată discuția)
Executare salariat girbeaionicavioleta girbeaionicavioleta Avem un salariat nou . Am primit o adresa de la un executor jud. prin care suntem instiintati ca acesta este obligat la o suma totala de 3028 lei ca urmare a ... (vezi toată discuția)