avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 945 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Abuz al angajatorului
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Abuz al angajatorului

Cumnata mea a plecat la înmormântarea mamei in urma unui telefon cu angajatorul ei . Acesta a fost de acord cu cele 3 zile ca drept al angajatului pt deces de gradul 1 si la întoarcerea cumnatei mele la locul de munca angajatorul a refuzat plata salariului pe zilele lucrate si cele de doliu . In același timp a adus la cunoștința si faptul ca locul de munca numai este vacant in urma lipsei de la locul de munca a celor 3 zile plus doua zile pt transport dus întors decesul având loc in alta localitate.Care sunt drepturile angajatului in acest caz extreme de traumatic mai ales ca exista un contract semnat între ambele părți ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:30, 16 Septembrie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Art. 152. C.mun.
(1) În cazul unor evenimente familiale deosebite, salariaţii au dreptul la zile libere plătite, care nu se includ în durata concediului de odihnă.
(2) Evenimentele familiale deosebite şi numărul zilelor libere plătite sunt stabilite prin lege, prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.

Prin urmare, chiar daca nu aveti prevazut in reg.intern sau in ccm la nivel de unitate, zilele libere plătite pentru astfel de evenimente se pot acorda si in baza principului libertatii de vointa contractuala (prin negociere cu angajatorul).

Trebuia sa fi depus o cerere scrisa in acest sens la angajator.

Vi s-a spus ca a incetat raportul de munca ?
Da , deja a luat cheia si începând chiar de luni a refuzat sa o mai solicite la serviciu . Salariul de drept nefiind încă satisfăcut . Si fără serviciu si fără salariul cuvenit si cu mama pierdută deci doliu pe toate aspectele unui individ abuzat la maxim .
Ultima modificare: Duminică, 16 Septembrie 2018
Cornel Vasile, Consilier juridic
1. Concedierea verbala este nelegală, atit timp cit nu s-au respectat dispoziţiile din Co­dul muncii, care prevede cazurile limitativ enumerate cînd cel care angajează poate desface contractul de muncă încheiat pe o durată nedeterminată, însă cu respectarea formelor prevăzute în Co­dul Muncii, conform căruia -in anumite situatii - decizia de desfacere a contractului trebuie să fie comu­nicată în scris angajatului.

Prin urmare, potrivit art.7 alin.3 din HG nr.905/2017, la solicitarea scrisă a salariatului sau a unui fost salariat, angajatorii sunt obligați să îi elibereze acestuia copii ale documentelor existente în dosarul personal, în termen de 15 zile lucrătoare de la data solicitării.

In speta, depuneti o solicitare scrisa sa i se elibereze decizia de incetare a c.i.m. De la data primirii deciziei aveti la dispozitie un termen de 30/45 de zile pentru a o contesta in instanta.

2. Refuzul angajatorului de a elibera copii dupa de pe decizia de incetare constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei de catre ITM.

3. În cazul în care angajatorul refuză să-l primească la lucru pe salariat, fără să fi dispus concedierea acestuia, salariatul se poate adresa instanţei solicitând direct reintegrarea în funcţie şi plata de despăgubiri. (Ion Traian Ştefănescu, Tratat de dreptul muncii, vol. I, Editura Lumina Lex, Bucureşti, 2003, p. 573).

Puteti sa le solicitati in scris sa va comunice care este motivul pentru care nu va mai primeste la locul de munca si temeiul legal al acestei decizii.
Ultima modificare: Duminică, 16 Septembrie 2018
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Trimis acasă de la muncă fără nicio explicație faranume92 faranume92 buna . am lucrat la o fabrica un an si 7 luni . in sfarsitul lunii noiembrie am cerut in data de 24 am cerut concediu fara plata o luna . In data de 3 ... (vezi toată discuția)
Solicitarea parasirii societatii in timpul programului de lucru theonewho theonewho Buna ziua, Am următoarea situație: fiind în preaviz, am fost chemata în biroul directorului pentru a da niște explicații verbale referitoare la modul ... (vezi toată discuția)
Conflict angajat vs. angajator HYP HYP Buna ziua, O persoana a intrat in conflict cu seful de echipa din cadrul unei sectii.Seful a amenintat angajatul cu o penalizare(nu stiu de care , in bani sau ... (vezi toată discuția)