avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 478 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire

Buna ziua,
Am si eu doua intrebari si v-as fi recunoscatoare daca m-ati ajuta cu cate un raspuns:
1. In 1997 a decedat bunicul meu. La aceea data tocmai incepuse sa cumpere apartamentul in care locuia cu bunica. S-a facut succesiune, iar mostenitori sunt copiii, fiica - mama mea, fiul si bunica mea. In 2014 a murit si bunica mea. Nu s-a facut succesiune. Acum, in 2018 a decedat si mama. Urmeaza sa facem succesiune dupa amandoua. Intrebarea mea este: tatal meu, sotul mamei, poate ridica pretentii asupra apartamentului, acesta fiind mostenire, si nu achizitie in timpul casatoriei?
2. In cazul in care achizitionez un apartament, cu banii mei, rezultati dupa vanzarea apartamentului de mai sus, prietenul meu (nu suntem casatoriti), peste 10,20,30 de ani, poate avea pretentii la jumatate din el? Mentionez ca toti banii pentru cumparare eu ii voi da, iar copii, in proportie de 99% nu vom avea? Ar trebui sa introduc vreo clauza in actul de vanzare-cumparare a apartamentului?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 12:06, 16 Septembrie 2018
1. Pe bunica o mostenesc mama dvs si unchiul.
Mai departe, pe mama dvs o mostenesc tata, dvs si frații (daca mai aveti).
Deci, prin retransmitere, tatăl dvs va avea dreptul la 1/4 din cota mamei, moștenită de la bunica.
2. Din punct de vedere legal, imobilul va fi bunul propriu al dvs si asa va ramane indiferent de durata căsniciei.
In caz de divorț, imobilul nu va face obiectul partajului.
Partenerul dvs va avea cel mult un drept de creanta asupra eventualelor îmbunătățiri aduse imobilului, din surse proprii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire bunica catre nepot AndreiB2016 AndreiB2016 Buna ziua, Va solicit opinia referitor la ce acte trebuiesc intocmite in legatura cu transmiterea mostenirii de la bunica (un apartament). Va prezint ... (vezi toată discuția)
Mostenire bunici spirala spirala Buna ziua.Problema consta in felul urmator:In casa bunicii mele(ea este proprietara) locuieste fiul si sotia sa impreuna cu cei doi copii.Bunica mea pe langa ... (vezi toată discuția)
Impartirea averii dupa decesul ambilor soti IOANA223 IOANA223 matusa mea a decedat acum 13ani, tatal meu fratele matusii mele dupa decesul acesteia nu a deschis succesiunea pentru dreptul sau la apartamentul pe care ... (vezi toată discuția)