avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 953 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Răspunsuri în comunitate Nelamurire in privinta necesitatii diplomei pt a ...
Discuție deschisă în Răspunsuri în comunitate

Nelamurire in privinta necesitatii diplomei pt a desfasura o activitate

Am o mare confuzie in legatura cu necesitatea obtinerii unei diplome intr-un domeniu de activitate si in ce fel este restrictionata juridic exercitarea acesteia in lipsa unei hartii ?
De exemplu, ipotetic vorbind daca mie imi vine o idee de afacere intr-o zi, sa zicem crearea jocurilor pe calculator sau realizarea unei linii vestimentare (sau orice altceva), pot trece direct la actiune sa zic asa, sau trebuie sa fac anumite cursuri/facultate pt a obtine o diploma? Ceea ce nu inteleg eu este de ce trebuie sa treci prin asa ceva, aici pornind de la sistemul de invatamant si alte institutii acrediatate pt a emite diplome. Eu de ce nu am dreptul sa fiu autodidact, sa invat despre ceea vreau eu, cum vreau eu, si dupa aceea sa aplic ceea ce am invatat ??? Tin sa mentionez ca detest sistemul de educatie, iar experienta mea scolara a fost un chin cumplit. Doresc sa va intreb de ce este OBLIGATORIU sa treci prin asa ceva (anii de scoala) ? Sper ca are sens ceea ce va intreb si de asemenea sper ca nu voi fi luata in deradere, stiind obsesia romanilor cu scoala, diplome, calificari, hartii.....
Ceea ce institutiile de invatamant fac este defapt sa vanda un drept de a exercita o activitate care nu are nicio legatura cu competenta, pasiunea omului, ci este doar o formalitate juridica. Este un sistem bolnav, dement si nebun, de care din pacate depinde toata lumea, iar prostii il venereaza. Nu conteaza cate clase si facultati ai, poti cunoaste informatie foarte corecta si sa fii competent si fara acestea !!!! De ce nu se recunoaste acest lucru ?? Poate ca acesta postare/intrebare poate parea disperata, si chiar este, astept pareri pertinente.
Cel mai recent răspuns: Ionut.ion , utilizator 08:51, 17 Septembrie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Adevărul e ... la mijloc (nu îmi place vorba aceasta, fiindcă face din adevăr un apanaj al mediocrității).

Există întradevăr o tendință (nefirească) de a reglementa excesiv, de a impune cerințe și pe unde n-ar trebui să fie.

Dar (deocamdată) numai anumite profesii sunt reglementate. Doar anumite profesii beneficiază de o reglementare specială. Nu toate.

De exemplu:
- profesia de arhitect este reglementată prin Legea nr. 184/2001 privind organizarea și exercitarea profesiei de arhitect.
- profesia de avocat este reglementată prin Legea nr. 51/1995 privind organizarea și exercitarea profesiei de avocat.
- psiholog - Legea nr. 213/2004 privind exercitarea profesiei de psiholog cu drept de liberă practică ...
- medic - Legea nr. 95/2006 (Titlul XII - Exercitarea profesiei de medic)
etc. (lista e destul de lungă)

Profesiile reglementate sunt acele profesii (și ocupații) pentru care există legi speciale, care conțin cerinte speciale, cum ar fi: deținerea unei diplome în domeniu, condiția să fi trecut o serie de examene specifice (de exemplu, examenul de admitere în profesia de avocat și examenul de definitivat în profesie), înregistrarea într-o organizație profesională (Ordiniul Arhitecților din România, Colegiul Medicilor din România etc.)

În rest, puneți-vă ideile în practică.

Ultima modificare: Luni, 17 Septembrie 2018
romascanu, moderator
Buna dimineata.
Sa incerc si eu un raspuns...
Poti avea 10 diplome, 100, nu conteaza ca nu ele lucreaza in locul tau, nu ele semneaza contractul de angajare, proiectul executat, fisa de externare a unui pacient... ci omul din spatele lor.
Sunt multe universitatii cu o larga paleta de studii de unde poti alege in functie de pasiunile sau competentele tale ( nu totii putem fi actori, medicii, aviatorii,..)
Aceste universitatii nu ti vand doar o hartie in baza careia sa poti profesa intr-un domeniu ci si "cunostiintele" necesare pentru a putea activa, a putea performa, in acel domeniu ( Sa va intreb ceva- cati anii v-ar trebui dvs. pentru a invata "autodidact" sa profesati ca medic, in orice ramura a medicinei, daca la uiversitate, alaturi de personal pregatit sa te invete, ai nevoie de cel putin 11 anii?)
Nu spun ca nu sunt domenii unde poti fi si audidact dar mai sunt si domenii in care cantitatea de informatie este asa de mare incat nu te ai putea descurca singur si unde trebuie sa inveti in cadru organizat, alaturi de profesionisti...
Sa inchei cu 'vorbele unui fost profesor- Cantitatea de informatii intr-un domeniu e asa de mare incat niciodata nu poti sti totul in acel domeniu si rolul facultatii e sa ti suna ce sa cauti si unde sa cautii informatiile necesare...
Si ca un fapt divers...am avut in facultate colegii care nu stiau de unde sa se "inspire" cu manualele in fata(nu stiau la ce pagina sau capitol gasesc rasp. la intrebare) dar si colegii ce au lipsit la diverse cursurii dar au invat singuri ca le placeau domeniile si s-au descurcat mai bine la examen decat cei prezenti la curs,

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pasi necesari pentru a deveni avocat ContSters256555 ContSters256555 Buna seara, Tocmai am terminat clasa a 11-a la un liceu din Cluj si pe viitor, m-am gandit sa aplic la Facultatea de Drept din Cluj. As dori sa stiu care ... (vezi toată discuția)
Doresc sa devin avocat sau consilier juridic anadascalu21 anadascalu21 Buna ziua. Am terminat facultatea SNSPA in 2007, administratie publica, si as dori sa fac facultatea de Drept la Universitate, se poate sa fac doar un an sau ... (vezi toată discuția)
Doar un sfat.... *2007* *2007* Stiu ca nu sunt indreptatita sa scriu in aceasta sectiune a forumului...dar as vrea sa cer un sfat unor oameni avizati in ale "scolii" ....as vrea sa ma ... (vezi toată discuția)