avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 201 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... spor de vechime
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

spor de vechime

cum se acorda sporul de vechime? care este procentul in functie de anii lucrati?
Cel mai recent răspuns: dragosman , utilizator 14:58, 10 Martie 2009
Dar in acelasi CCM se specifica doar de sporurile pentru conditiile deosebite si nocive , pe cind de conditii normale de munca nu amintesc nimic, lasa doar sa se inteleaga, asa ca......daca isi negociaza salariatul spor de vechime ...si cum la aliniatul 4 nu fac referire si la conditiile normale si la sporul de vechime...eu zic ca e o portita sa scapi de acordarea acestui spor de vechime....

(3) Sporurile minime ce se acorda in conditiile prezentului contract sunt:
a) pentru conditii deosebite de munca, grele, periculoase sau penibile, 10 % din salariul de baza;
b) pentru conditii nocive de munca, 10% din salariul minim negociat la nivel de unitate;
d) pentru vechime in munca, minimum 5% pentru 3 ani vechime si maximum 25% la o vechime de peste 20 de ani, din salariul de baza;
(4) Sporurile prevazute la alin. (3), lit. a) si b), nu se includ in salariul de baza si nu se mai acorda dupa normalizarea conditiilor de munca in conformitate cu dispozitiile art. 25 din prezentul contract.
Citeste mai atent Art.41(3) lit. d).
buna ziua,

Am si eu o mare nelamurire si nu am unde sa ma informez mai corect, eu de anul acesta lucrez in invatamant ca psiholog, dar sunt platita de Casa Corpului Didactic, o noua asocitatie de stat infiintata, deci noi psihologii nu suntem platiti tot de inspectorat ca profesorii.
Problema este ca nu vor sa de-a sporul de vechime, decat cel lucrat in invatamant, pe cand , eu, unde m-am informat s-a spus ca trebuie dat sporul, dar nu mi-au dat nimic legal care sa le prezint doamnelor de la salarizare.
Persoanele salarizate in institutii bugetare beneficiaza, la functia de baza, de un spor de vechime in munca de pina la 25%, calculat la salariul de baza, corespunzator timpului efectiv lucrat in program normal de lucru.
Persoanele salarizate in sectorul privat beneficiaza de acest spor, numai daca nu este inclus in salariul de baza.
Romy a scris:

CCMUN 2007-2010 este pus la dispozitie, gratuit pe net, tuturor celor interesati.
Atentie, chiar daca sporul de vechime poate fi introdus in saqlariu, el trebuie sa se regaseasca efectiv in salariul tarifar:))



Nu am cunostinte in domeniu , si vreau sa ma lamuriti in urmatoarea problema
daca am inteles bine , sporul de vechime se calculeaza la salariul de baza
daca salariul realizat este mai mic de cat salariul de baza , ce se intampla cu sporul de vechime ?
azi am vazut un fluturas in care sporul de vechime era calculat dupa urmatoare formula


salariul realizat impartit la 160 ore lucratoare pe luna ,inmultit cu 139 ore lucrate efectiv ,inmultit cu 5 % spor de vechime
Din cate vad eu , se raporteaza la salariul realizat si nu la salariul de baza

Este corecta aceasta formula de calcul ?




~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Spor de vechime dana_d dana_d Buna ziua. Ma puteti ajuta va rog ? Exista vreo reglementare legata de sporul de vechime pentru angajati ? Imi puteti spune unde pot citi mai multe ... (vezi toată discuția)
Plata sporului de vechime este obligatoriu pentru toti angajatorii? loredana1973 loredana1973 Buna ziua,am nevoie de ajutor pentru negocierea salariului! Societatea unde lucrez,m-a angajat cu salariul de debutant pentru studii superioare.La ... (vezi toată discuția)
Sporul de vechime TeoSaf44 TeoSaf44 Buna seara si [i]La Multi Ani[/i]! Am si eu o intrebare: Angajatorii - firme private sunt obligati sa acorde sporul de vechime dupa aceleasi legi/reguli cu ... (vezi toată discuția)