Buna ziua, va expun urmatoarea situatie: el a primit terenul prin contract de donatie de la parintii lui, ea detine banii pentru 75% din constructia unei casei (restul de 25% contracteaza el un credit bancar), cei doi sunt necasatoriti. Ce proceduri sau acte sunt necesare pentru a nu risca nimic niciunul dintre ei in nicio situatie?
Daca vor opta pentru regimul separatiei de bunuri, casa poate fi proprietate comuna pe cote parti, sotul detinand 3/4 din dreptul de proprietate, sotia 1/ 4.
Regimul separatiei de bunuri permite dobandirea bunurilor proprietate comuna pe cote-parti.
Acest regim poate fi modificat ulterior, in termen de 1 an de la incheierea casatoriei.
Atlminteri, daca este aplicabila comunitatea legala, cota -parte din dreptul de proprietate nu este individualizata.
Ceea ce caracterizeaza proprietatea devalmasa este faptul ca niciunul dintre soti nu are individualizata o cota -parte din dreptul de proprietate, aceasta urmand a fi individualizata prin imparteala.
Se prezuma faptul ca sotii au o contributie egala, la dobandirea bunurilor comune, insa aceasta prezumtie nu este una irefragrabila, ci poate fi combatuta prin orice proba contrara.
Asadar, in instanta se va stabili contributia efectiva la dobandirea bunurilor comune.
Pot fi perfectate declaratii notariale, prin care sa se ateste contributia financiara a celor doi soti.
In instanta, pot fi audiati martori, pot fi depuse inscrisuri, se poate dispune o expertiza evaluatorie.
Intrebare partaj
Dayan22
În cazul unui proces de divorț , cum se împarte proprietatea bun comun obținută prin act de vânzare -cumparare cu clauză de întreținere pe care ambii ... (vezi toată discuția)