avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 695 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Comisie disciplina
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Comisie disciplina

Poate managerul unei institutii sa fie presedintele comisiei de disciplina avand in vedere ca el emite decizia de sanctionare in urma rezultatelor cercetarii disciplinare?
O mentiune: nu este vorba de functionari publici.....
Cel mai recent răspuns: Angela D , Consultant resurse umane 21:11, 10 Noiembrie 2009
Depinde de fisa postului si investiturile pe care le are, da este posibil.
Nu exista nicio interdictie expres prevazuta in vreo reglementare legala vizand posibilitatea ca managerul unei institutii sa fie si presedintele comisiei de disciplina.
In unele regulamente interne chiar exista prevazuta obligatia ca managerul sa conduca si comisia de disciplina.
Dupa parerea mea nu este posibil intrucat, argumentul principal este acela ca Comisia disiplinara, in urma cercetarii doar face propuneri nu si sanctioneaza, iar decizi de aplicarea ori nu a sanctiunilor revine exclusiv celui care este indrituit in acest sens.
In conditiile in care ar fi parte din Comisie nu cred ca referatul cu concluziile ar mai avea sens.
Desi nu exista interdictia clara de a face parte din comisia de disciplina, totusi este de preferat sa nu faca parte din aceasta comisie pe pricipiul ca aceasta comisie cerceteaza fapta si face propuneri privind santiunea.
Sa nu confundam comisia de disciplina cu intanta de judecata, totusi.
Comisia de disciplina nu judeca doua parti. Rolul ei nu este de a fi neutra, ci doar de a asigura salariatului dreptul la aparare.
Sa nu uitam ca raspunderea disciplinara recunoaste legal, in favoarea angajatorului o putere punitiva unilaterala in raportul de munca, constituind o exceptie de la relatiile normale dintre partile unui raport contractual.
Asa ca nu se poate invoca o incompatibilitate intre functia de manager si rolul de membru al comisiei de disciplina.
Ultima modificare: Marți, 10 Noiembrie 2009
Edbah, utilizator

Alte discuții în legătură

Cercetare disciplinara cristina petrache cristina petrache Decizia, propunerea comisiei in urma cercetarii disciplinare este finala sau angajatorul poate trece peste decizia comisiei de cercetare disciplinara si are ... (vezi toată discuția)
Comisia de cercetare disciplinara ankalaura85 ankalaura85 Pentru alcatuirea comisiei de cercetare disciplinara intr-o societate cu doi administratori se poate alcatui din directorul general, consilierul juridic si o ... (vezi toată discuția)
Cerere de demisionare andrey78 andrey78 Buna ziua pe scurt problema mea: de trei saptamani ma aflu in concediu de boala,am fost si spitalizat suferind de o boala cronica.Am fost contactat telefonic ... (vezi toată discuția)