avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 934 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Ce aș putea face în cazul în care am nevoie de ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Ce aș putea face în cazul în care am nevoie de concediu medical dar patronul refuză să-mi acorde o adeverință?

Bună seara!

Ce aș putea face în cazul în care am nevoie de concediu medical, iar patronul refuză să-mi acorde o adeverință?

Mulțumesc!
Ultima modificare: Sâmbătă, 22 Septembrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Ionut.ion , utilizator 17:12, 21 Septembrie 2018
Buna ziua. Solicitati adeverinta in scris, printr-o cerere, este obligat sa va ofere aceste date.
Pana atunci puteti verifica on-line daca sunteti sau nu asigurata, printr-un click mai jos si introducand CNP-ul dvs.
[ link extern ]

Daca apareti ca neasigurata puteti cere explicatii patronului si apoi adresa ITM, CNAS, poate nu aveti contractul inregistrat...
Ultima modificare: Vineri, 21 Septembrie 2018
Ionut.ion, utilizator
Ideea este în felul următor:

Sunt însărcinată, iar weekendul viitor am nuntă. 5 zile libere nu imi ofera, iar eu am solicitat concediu medical pt ca sunt in luna a 6a de sarcina si am nevoie de odihna, profesia mea fiind de lucrator comercial la un magazin de haine.
I-am cerut adeverință, apoi i-a zis unei colege ca o sa imi zica, ca e contabila in concediu si ca intra si ea si nu are cine sa ma ajute, ca e plecata din tara. Plecată din tara stiu 100% ca nu este.
Nu vrea sa imi dea adeverință deoarece i-au tot plecat din angajate, am rămas 3, iar celelalte 2 vor sa plece si ele si chiar a spus "A plecat CUTĂRESCU și vrea concediu medical sa plece si ea."
As vrea sa stiu cum pot rezolva... ca nu cred ca vad prea curând adeverința...
Mulțumesc!
Cornel Vasile, Consilier juridic
Sarcina schimba putin problema...L-ati anuntat In scris ca sunteti insarcinata?
Daca da avea cateva "probleme" de rezolvat...( anuntarea ITM-ului, medicului de medicine muncii despre sarcina dvs...
Eu zic sa verificati prima data in link-ul de mai sus daca sunteti sau nu asigurata ( va platit sau nu darile la stat) si vedem apoi, in functie de raspuns, ce se poate face mai departe...
Detalii...
www.avocatnet.ro/forum/discutie_585602/Refuz-eliberare-acte.html
Ionut.ion, utilizator
Am anuntat inca de la 2 luni de sarcina, am trimis si adeverință de la medic. Am verificat si apare ca sunt asigurata.
Cornel Vasile, Consilier juridic
Atunci de ce va mai trebuie adeverinta de la el?
Medicul dvs. nu va poate elibera Concediul medical fara aceasta adeverinta?
De atunci, de la doua lunii, ati vorbit vreodata cu medicul de medicina muncii?
www.avocatnet.ro/forum/discutie_585602/Refuz-eliberare-acte.html

Vad ca tot nu functioneaza link-ul...
HG 500/2011 privind registrul general de evidenta a salariatilor
art.8
....
(4^2) La solicitarea scrisă a salariatului sau a unui fost salariat, angajatorii sunt obligaţi să îi elibereze acestuia un extras din registrul privat/public, datat şi certificat pentru conformitate, sau o adeverinţă care să ateste activitatea desfăşurată de acesta, durata activităţii, salariul, vechimea în muncă şi în specialitate, astfel cum rezultă din registrul privat/public şi din dosarul personal/profesional, în termen de cel mult 15 zile de la data solicitării.
.....

art.9
....
(5) Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 300 lei la 1.000 lei refuzul angajatorilor de a elibera documentele solicitate de către salariat şi prevăzute la art. 8 alin. (4^1) şi (4^2).
(6) Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor angajatorilor persoane fizice sau juridice de drept privat şi autorităţilor/instituţiilor publice se fac de către inspectorii de muncă.
......

In speta, sesizati ITM-ul cu privire la refuzul de a vi se elibera aceste documente.
Ionut.ion, utilizator

Alte discuții în legătură

Sunt asigurată? Ioana Pascaliu Ioana Pascaliu Am lucrat la un coafor .Patroana mi-a închis cartea de munca cand eram însărcinată în 6 luni, fără acordul meu .Am aflat de-abea cand am dus medicalul ... (vezi toată discuția)
Refuz acordare adeverinta pentru concediu medical Rentzu Rentzu In urma unei sesizari la ITM , au venit inspectorii in control pentru verificarea unor nereguli la firma. Dupa control m-am imbolnavit iar patronul refuza ... (vezi toată discuția)
Angajatori mai presus de lege isabelle fluturas isabelle fluturas Am o problema cu angajatorul meu: pe scurt, dupa cum am mai spus am o sarcina cu probleme, am avut 89 de zile de concediu, trebuia sa ma prezint in fata ... (vezi toată discuția)